Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Mi a teendő, ha idegentest kerül a szembe?

2016. július 04. - focusmed
Internetes fórumok helyett fordulj igazi orvoshoz! 
"Szép napot mindenkinek, a következő történt velem, sarokköszörűvel fémet vágtam, és egy szikra belepattant a szemembe...azt hittem pár nap alatt rendbejön, de azóta is erősen könnyezik, fényre nagyon érzékeny, most is alig bírom begépelni a szöveget ide. És látok egy kis fekete pontot a szemeben, körülötte piros, gondolom belefúródott egy szilánk. Hogy távolítják el ezt a szemészeten? Köszi a válaszokat."
flexing-639360_1280.jpg
 
Az utolsó néhány mondatból kiderül, hogy a fenti szöveg nem a szemészeti ügyeleten hangzott el röviddel a nevezett baleset után. Hanem akkor hol? Bizony, az interneten, egy okosságmegosztó portálon tette fel ezt a kérdést egy tudásra szomjas sérült, remélve, hogy jól tájékozott idegenek majd megoldják a szemproblémáját via internet…
"Jobb lett volna rögtön dokihoz menned...de most már ne halogasd!"
Még szerencse, hogy a legtöbb kommentelő észen volt, és tényleg szakszerű válaszokat adott - bezavarta a kérdezőt az ügyeletre.
A szemészeti ügyeleten az egyik leggyakoribb előforduló eset az éjszakai órákban, hogy jóravaló, dolgos ember tér be és panaszkodik, hogy éppen flex-szel dolgozott, és alighanem valami fémszilánk juthatott a szemébe, mert nagyon fájlalja. Éjjel flexelt? - kérdezi az orvos. Nem, még délután. Hát, akkor eddig hol volt? - kérdezi az orvos, de persze nincs válasz… Meg minek is, nem az a lényeg, hogy hol volt, hanem hogy mi a következménye a szemsérülésnek, és mit lehet tenni?
construction-646914_1920.jpg
Mit érdemes tehát tudni a szemsérülésekről?
A szembe kerülő legapróbb idegen test is komoly kellemetlenséget tud okozni, még akkor is, ha a pislogással rövid időn belül kimosódik. Előfordulhat azonban, hogy megakad a szemhéj belső felszínén, s minden pislogáskor végighorzsolja a szaruhártyát - heves fájdalmat, könnyezést, akár látászavart okozva. Még nagyobb a baj, ha a kőszemcse, fémforgács, rozsda, üvegszilánk, szikra beleékelődik a szaruhártyába, helyi, majd az egész szemgolyóra kiterjedő rossz érzést okozva, mely elhanyagolt esetben szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. Különösen veszélyes a réz, melynek mérgező oxidációs termékei nehezen gyógyuló, mélyre terjedő gyulladást tartanak fenn, és roncsolják a környező szöveteket. Erre írta nagyon szakszerűen az egyik kommentelő, hogy... 
"Ügyelet. Ha berozsdál, rácseszel."
Az idegentestekkel együtt a szembe legtöbbször baktériumok is kerülnek, melyek megfelelő kezelés nélkül gennyes beszűrődést, szaruhártyafekélyt okozhatnak, ami végstádiumban akár perforációhoz is vezethet.
A leggyakoribb háztartási balesetek a vegyi anyagok okozta maródások. A vegyi anyagok károsító hatása annál nagyobb, minél töményebbek, s minél tovább maradnak a szemrésben. A savak valamivel kevésbé veszélyesek, mivel csak felületes sejtelhalást okoznak, nem terjednek mélyre. Ezzel szemben a lúgok mélyre hatolva hosszú ideig, akár napokig is kifejtik károsító hatásukat. Különösen rossz a mész által okozott sérülés prognózisa. 
optometrist-91751_1920.jpg
Mi a teendő?
Ez annyira egyértelmű, hogy feleslegesnek tűnik mondani, de a szemsérülések nagy száma azt mutatja, hogy mégis csak érdemes újra és újra átvenni: 
1) Viselj védőszemüveget bármit is bütykölsz a garázsban! De még biciklizésnél is ajánlott a szemüveg, mert közlekedés közben is belekerülhet a szemedbe bármi!
2) Ha mégis megtörténik a baj, azonnal fordulj orvoshoz, ő majd kiszedi a fémszilánkot a szemedből, ad gyulladáscsökkentő szemcseppet, és túléled…

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr818865596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása