Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Veszélyes hóbort a dizájnos kontaktlencse

Avagy mosolyog a szemed, de alatta sír

2016. február 08. - focusmed

Macskaszem, krokodilszem, véreres zombiszem, lila szem, zöld szem, kék szem, pentagrammos szem, focilabda mintás szem, nagyobb szem, gyémántberakásos szem… Satöbbi. Mindez már elérhető. Divatosabb, feltűnőbb lehetsz tőle, de komoly veszélyeket is hordoz a divat-kontaktlencse.

a96806_a503_happy-face.jpg

Mivel a másik emberen elsősorban a szemét, a tekintetét figyeljük, nem pedig a fülét vagy a csuklóját, kézenfekvő, hogy az önkifejezés legtermékenyebb terepe a szemek formálása - kontaktlencsével. Dioptria nélkül, vagy dioptriával is árulnak dizájnos kontaktlencséket, és ha már valaki amúgy is hord kontaktlencsét, miért ne legyen az az önkifejezés eszköze? Logikusnak tűnik, noha nem biztos, hogy így van.

Idegentest a szemben

816b96a61b2d20985b016ad74b1671ac.jpg

Akik látásproblémáik miatt hordanak kontaktlencsét, tudják, hogy mennyire oda kell figyelni a kontaktlencse tárolásánál, felhelyezésénél, hogy a legapróbb szennyeződés se jusson rá, hiszen a kontaktlencse alatt nem mossa le a könny szinte másodpercenként a szaruhártyát, ezért az ott megtapadó kórokozók nagyon csúnya fertőzéseket tudnak okozni. Hetente jelennek meg újabb jelentések arról, hogy egyes kontaktlencse fertőtlenítő folyadékok mégsem ölnek meg minden baktériumot, így azok szabadon szaporodhatnak a szemünkön, és a történet vége gyakran valamilyen súlyos szembetegség.

A szemorvosok ezért gyakran ajánlják a naponta, vagy legalábbis a hagyományosnál gyakrabban lecserélhető lágy kontaktlencséket, mert azokon a rövidebb használati idő alatt kevesebb eséllyel telepednek meg a kórokozók. A lágy kontaktlencsék további előnye, hogy biztosabban ülnek a szemgolyón, nem úszkálnak a könnyfilmen, ezért könnyebb megszokni őket. Sajnos ezeknek rosszabb az oxigénáteresztő képessége, mint a könnyfilmen úszó kemény társaiknak, ráadásul összességében drágább a használatuk, hiszen gyakran kell eldobni és cserélni őket.

Azt, hogy milyen kontaktlencsét érdemes hordani, mindig a kontaktológus dolga eldönteni az adott személy életmódjának függvényében.

Kutyaharapást szőrével

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy aki amúgy nem szemüveges, annak semmiképpen sem ajánlott dizájnelemként kontaktlencsét hordani. Viszont vannak helyzetek, mikor dioptria nélküli gyógyhatású kontaktlencséket helyeznek fel bizonyos betegségek kezelésekor, vagy egyes szemműtétek után a szem védelme érdekében.

1d41b69129f2ec33d6fad2f80f2b4074.jpg

És ha már a gyémántberakásos kontaktlencse szóba került, itt az orvosok által is javallott megfelelője. A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan kontaktlencsét hoztak létre, amibe nanogyémántokhoz kapcsolódó gyógyszer-hatóanyagot juttattak. A nanogyémántok egyenletesen "adagolják" a hatóanyagot a szembe, így az olyan megbetegedéseknél, mint például a zöld hályog - ahol a terápia jórészt szemcseppekkel történik - elég felhelyezni a kontaktlencsét, ráadásul kevesebb hatóanyag is elég, hiszen a szemcseppekbe adagolt hatóanyag 95%-a elvész, mert egyszerűen kimosódik a könnyel.

 

Kép: 

http://www.oddee.com/item_96806.aspx

http://buyonline.hairspray.ie/4099,Colour-Contact-Lenses-HA16-Electric-Blue.html

http://www.goodhousekeeping.com/health/a35006/contact-lens-mistakes/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr388285656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása