Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Mit egyél, hogy jobban láss? 2. rész

2017. január 09. - focusmed

A szem egészségének megőrzéséről szóló sorozatunkban ezúttal a szaruhártyát vesszük górcső alá. A szaruhártya a szemgolyó első védvonala, vagyis a külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része.

Alakja leginkább egy óra üvegburkolatához hasonlít, görbületének mértéke befolyásolja a fénytörés, így a látásunkat is. A szaruhártya a közepén a legvékonyabb, kb. fél mm, míg a széleihez közelítve egyre vastagodik, elérheti az egy mm vastagságot is. A felnőttek áttetsző szaruhártyáján nem futnak erek, így a tápanyagellátást más úton kell biztosítania magának. Kívülről és belülről sejtek határolják, közöttük szabályosan elrendezett rostok találhatóak. Ezek segítségével egyrészt a könnyből, másrészt pedig a csarnokvízből vonja ki a szükséges oxigént és tápanyagokat. Pontosan ezért kiemelten fontos, hogy kontaktlencse használat esetén mindig szorosan tartsuk be a szakorvos utasításait, hiszen ha gondatlanságból, illetve pusztán kényelemből megvonjuk a szaruhártyától a zavartalan működéséhez szükséges ellátást, az szemszárazsághoz, gyulladáshoz vezethet!

Ha ereket nem is, idegvégződéseket viszont bőven tartalmaz a szaruhártya felszíne, ennek köszönhetően érzékeny annyira a szemünk a külső behatásokra. A szaruhártya külső felszínének sérülése több napig okozhat akár igen erős fájdalmat és kellemetlenséget, azonban bőrünk hámsejtjeihez hasonlóan a szaruhártya külső takarósejtjei is kb. 7 naponta megújulnak, így a sérülések begyógyulnak. A lézertechnika fejlődésével mára már elérhetővé vált egy olyan eljárás, mely a szaruhártya mélyebb, érzéketlen rétegeiben végzi el a fénytörési hibák korrigálását, így a látásjavító műtét teljesen fájdalommentes. 

Azon túl, hogy gondosan vigyázunk, ne érje sérülés a szaruhártyánkat, még többet is tudunk tenni egészségének megőrzése érdekében! Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek tartalmazzák a zavartalan működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat, zsírsavakat, és antioxidánsokat!

Lássuk most, melyek ezek!

fm_infografika_szaruhartya_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4212111827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indygo 2017.01.10. 16:25:51

A répa valóban javítja a látást. Még soha nem láttam szemüveges nyulat.

$pi$ 2017.01.10. 19:21:16

@indygo: Azt, hogy a répa javítja a látást az angolok terjesztették a második világháború alatt. El akarták titkolni a radart és azt terjesztették, hogy az angoloknak nagyon jó a szemük, észreveszik és jelentik a repgépeket, mert sok répát esznek.

Hatalmas marhaság, de még a mai nap is tartja magát. Mindig jókat röhögök, amikor ezt a rápa karotin jól látsz dolgot hallom. :)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2017.01.10. 19:21:24

@indygo: Sőt szemüveges répát sem, ez még közvetlenebb bizonyíték.

Kálmán Sebestyén 2017.01.10. 19:21:46

Napfeny?????? Es az uv-sugarzas????

2017.01.11. 11:39:41

Inkább vakuljak meg, minthogy brokkolit egyek.
A moslékba sem tenném bele.

pannonfunk 2017.01.11. 11:39:44

@indygo: Mert nem művelődsz rendesen :) alapmű, a Jethro Tull: A Passion Play darabjából:
www.youtube.com/watch?v=q-wT6fkDg8k

2017.01.11. 11:39:52

@indygo: lencsét kell enni. A kontaktlencse például kiválóan javítja a látást.
De az egér teljesen hatástalan, a kígyón sem segìt.

degeco 2017.01.11. 11:39:56

A lazac is hal, ugye?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.04.10. 13:25:37

Mi csípi a szemem vajon?
Szorgos népünk sok-sok pártja
S bőgök fül mögötti vajon?
Á, csak gyulladt szaruhártya!

Szemem nem csak csíp, de veres,
Váladéka mindent beken,
S gyógyszeripar sokat keres
Rajtam és a szemcseppeken.

Fel nem fogja magas IQ-m,
Mért ily drága egy kis Floxal?!
Tán az antibiotikum
Ipar mögött mozog sok szál?

2020.04.10. 13:26:44

A blogger lehet, hogy élesen lát, de odabent nagy a sötétség.

És egy kérdés: a lazac nem hal?
süti beállítások módosítása