Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Ettől a zebrától biztosan lelassítasz!

3D-vel a gyalogosokért

2016. május 20. - focusmed

Néhány ázsiai országban kezdenek elterjedni a 3D-s zebrák. A különféle festési technikákkal készült meghökkentő gyalogosátkelők hatékonyan lassítják le az arra tévedő autósokat. Legalábbis elsőre.

 

p03slmb7.jpg

Az optikai csalódás életet menthet!

Nem lehet kellemes élmény autóval vagy motorral közelíteni egy olyan akadály felé, amiről nem tudod eldönteni, hogy valódi, vagy csak oda van festve. Mi, itt Európában megszoktuk, hogy a festett gyalogátkelőhelytől nem kell félni, persze lassítani illik előtte. Ha gyalogos van rajta, akkor pedig kötelező, de az autódat nem kell hogy féltsd. A fekvőrendőrrel persze más a helyzet, de azoknál is ki lehet tapasztalni, hogy milyen szögben, mekkora sebességgel érdemes áthajtani rajtuk. A fekvőrendőr drágább, mint a festett zebra, viszont kétségtelenül hatékonyabban kényszeríti lassításra a száguldozókat. zebra-crossing-optical-illusion-china.jpg

Escher nyomdokain

Indiában és Kínában a várostervezők és közlekedési mérnökök mostanában olyan optikai trükkökkel kísérleteznek, amik a térlátásunk gyenge pontjait használják ki, elbizonytalanítva, és így  lassításra kényszerítve a járművezetőket. A festett, 3 dimenziósnak látszó zebra olcsó, kreatív és mégis hatékony eszköznek bizonyult. Nem tudod eldönteni nagy sebességgel közeledve, hogy a látvány optikai illúzió, vagy tényleg kiemelkedik ott valami a síkból. Sőt az is előfordulhat, hogy a féltucat festett hasáb közül egy-kettő mégis valódi, és akkor nagyot lehet koppanni.

A térlátásunk korlátait kihasználó képi illúziókeltésnek nagy hagyományai vannak. Gondoljunk csak a múltszázadban élt holland M.C. Escher-re, vagy a XVI. században élt szintén holland ifj. Hans Holbeinre.

the-amazing-world-of-m_-c-009.jpg

Nappal és éjszaka, M.C. Escher, 1938

Térlátásunk nagyon összetett folyamat

Egyszerre használjuk ki a látott tárgyakról kialakult képzeteinket, egyszerre vizsgáljuk a tárgyakon vagy mellettük látható árnyékokat, és egyszerre vizsgáljuk - persze tudat alatt - a két szemből érkező ingerek közötti különbségeket is. Sőt, még az is a mélység illúzióját vagy éppen helyes képzetét kelti bennünk, ha megváltozik valamilyen tárgy színének a tónusa, hiszen pl. a távoli hegyek a párás levegő miatt tűnnek távolinak. Ez a jelenség akár gondot is okozhat magashegyi körülmények között, ahol a váratlanul kitisztuló idő megzavarja a hegymászók térképzetét, és egy távoli, éppen tisztán látszódó hegygerincre azt hiszik, hogy karnyújtásnyira van.

 

forrás: http://www.bbc.com/culture/story/20160429-how-optical-illusions-can-save-lives

Kép: Day and Night, 1938, by MC Escher. Images courtesy of Collection Gemeentemuseum Den Haag/the MC Escher Company

http://bgr.com/2016/04/26/optical-illusion-crosswalks-india-china/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr188733656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.04.10. 13:26:18

"Sőt az is előfordulhat, hogy a féltucat festett hasáb közül egy-kettő mégis valódi, és akkor nagyot lehet koppanni."
Ezt komolyan gondolja a költő? Tehát az, hogy csinálnak egy optikai trükkös festett zebrát (ami tényleg rohadt jó ötlet, és hatékony is), de még valamilyen valódi betonhasábokat is helyeznek az úttestre? Hogy amikor mondjuk arra száguld egy mentőautó, az felforduljon rajta? Meg egyáltalán, hogy egy betonhasáb legyen az úttesten, amiről a festett környezetben ki sem derül, hogy valódi betonhasáb?
Szóval ezt azért még át kellene gondolni a költőnek.
süti beállítások módosítása