Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Szemkínzó allergia

2016. március 07. - focusmed

Az allergia manapság népbetegségnek számít, és a betegség nem kevés tünete közül jó néhány éppen a szemünket érinti. Mit lehet tenni a viszketés, a könnyezés ellen?

Macskaszőr, poratka, pollen

08_allergia.jpg

A szénanátha és a hozzá hasonló allergiás betegségek leggyakoribb tünete a tüsszögés és az orrfolyás, de legalább annyira jellegzetes tünet lehet a szem viszketése, könnyezése is. Az allergén anyagok nem csak az orr nyálkahártyáját, de a szem körüli szöveteket is irritálhatják. A tünetek jelentkezhetnek szezonálisan - ilyenkor többnyire valamilyen növény pollenje az allergén anyag, - de jelentkezhetnek szinte állandó jelleggel is – ekkor legtöbbször poratkára vagy valamilyen állati szőrre érdemes gyanakodni.

Személyre szabott praktikák

lead_466.jpg

Minden gyakorlott allergiásnak megvan a maga praktikája a tünetek csökkentésére. Legegyszerűbb persze kerülni az allergiát kiváltó anyagok közelségét, gyakran takarítani, hajat mosni, tisztálkodni. Sokszor elég pár percig nyugodtan feküdni csukott szemmel, és enyhülnek a panaszok. Sokan elutaznak a tengerhez vagy a hegyekbe, ha jön a parlagfű szezon, de akiknél nem lehet ennyivel megoldani a problémát, azok közül sokan antihisztamin tartalmú allergiaellenes gyógyszert szednek, vagy hasonló hatóanyagokkal rendelkező szemcseppet használnak. Súlyosabb esetekben szteroid tartalmú gyógyszerek is számításba jöhetnek a duzzanat, gyulladás csökkentésére, de ilyen szert csak orvos írhat fel. Egy biztos, a viszkető szem dörzsölését mindenképpen el kell kerülni, mert további gyulladást okozó járulékos fertőzésekkel tetézhetjük a bajt.

Életmód és gondolkodás

shutterstock_85065970.jpg

Az allergia pszichés vonatkozásai vitathatatlanok annak ellenére, hogy kialakulásának háttere sohasem tárható fel teljes bizonyossággal. Lehet, hogy a tudatalattinkban rejlik a megoldás kulcsa, ezért érdemes a szelídebb gyógymódok közül is komolyan venni néhányat, már csak azért is, mert a gyógyszeres kezelés csak a tüneteket tudja enyhíteni.  A különböző relaxációs technikák, a jóga, a pszichoterápia mind segíthetnek kilábalni az allergia csapdájából. A diétás táplálkozással pedig száműzhetjük szervezetünkből a gyulladást keltő, ezért az allergiás tüneteket erősítő prosztaglandinokat. A kevesebb cukrot, tejterméket és állati fehérjét tartalmazó étrend is segíthet a tünetek visszaszorításában.

Képek:

http://alizetics1.rssing.com/browser.php?indx=25609155&item=925

http://www.femcafe.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr198285620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása