Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Három gyakori tévhit a lézeres szemműtétről

2022. augusztus 10. - focusmed

Szeretjük azt hinni, hogy mindent a lehető legjobban tudunk (nem élünk tévhitben). Persze ez nyilván nincs így. Ha egészségügyi kérdésekről, mondhatni tabutémákról van szó, gyakran bele sem gondolunk, hogy téves lehet egy-egy hiedelem. Mutatjuk a lézeres szemműtéttel kapcsolatos gyakori tévhiteket.

shutterstock_70763437_1.jpg

Ha elképzeled a lézeres szemműtétet, mi jut eszedbe először? Egyből kiráz a hideg, felidéződnek benned a Star Wars jelenetei, dörzsölöd a szemed, kételkedsz abban, hogy a te szemproblémád megoldható, és kapásból azt számolgatod, lenne-e elég szabadságod a műtétre meg a lábadozásra? Akkor most nem feleslegesen töltöd olvasással az idődet, mert azonnal eloszlatunk három gyakori tévhitet.

Tévhit 1: hosszú a felépülési idő

Ha már a nyári és a karácsonyi szabadságok is le vannak meccselve, és a testvéred szülinapjára is csak munka után tudsz beugrani, annyira híján vagy a szabadnapoknak, biztosan úgy gondolod, hogy egy műtét már semmiképp sem fér bele az idődbe. Pedig az „elromlott” szemedet a legújabb módszerekkel (kis túlzással)  gyorsabban javítják meg, mint egy szervizbe adott, kijelzőhibás mobilt. A lézerrel végzett lebenyes szemműtétek (VISUMAX) esetében a beavatkozás másnapján egy gyors kontroll vizsgálaton ellenőrzik a végeredményt, ami után már akár munkába is tudsz állni. Persze, ha jólesik még egy-két nap pihenés, annak sincs akadálya.

lbv-img2.jpg

Tévhit 2: nem lehet lézerrel kezelni a presbyopiát

Tudtad, hogy az ember szeme folyamatosan öregszik, és egyszer mindenkinél elér abba a fázisba, amikor olvasószemüveg nélkül már nemigen megy az olvasás? Gyakori tévhit, hogy erre a problémára csak a szemüveg nyújt megoldást. Szerencsére a presbyopia, azaz az öregszeműség is kezelhető lézerrel. Ilyenkor a két szemet eltérő, de egymást tökéletesen kiegészítő dioptriára állítják be – így lesz elérhető az éles látás mind közelre, mind távolra.

Tévhit 3: cilinderes szemet nem lehet lézerrel műteni

Előfordul, hogy már gyerekkorban cilinderes lencsét írnak fel, ugyanis míg a presbyopia a szem öregedésének következménye, addig a cilinderes szemüveggel kezelhető astigmia egy már korán kialakuló fénytörési hiba. Az astigmiás szembe nem egy, hanem több ponton keresztül érkezik a fény, amitől a látás életlenné, homályossá válik. Korábban a lencse (szemüveg/kontaktlencse) volt az egyetlen megoldás, de íme még egy jó hír: az astigmia is megbízhatóan kezelhető lézerrel. Az eljárás során úgy alakítják a lézerrel a szaruhártyát, hogy csak egy fókuszpont maradjon – így teszik újra élessé a látást.

Ne dőlj be a tévhiteknek, és ha szükséged lenne a lézeres szemműtétre, ne félj, inkább fordulj szakemberhez!

 

Forrás:

www.focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7814278949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása