Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

5 durva tévhit a lézeres szemműtétekről

2020. május 08. - focusmed

Külön anatómiája van annak, ahogy a tévképzetek kialakulnak az emberi közgondolkodásban, majd ezek befészkelik magukat a jobb sorsra érdemes bolygólakók elméjébe. Az ultramodern, néha már a tudományos fantasztikum határait feszegető eljárások, a lézeres szemműtétek sem képeznek kivételt, amikor a tévképzetek anatómiáját tanulmányozzuk. 

adobestock_188538913.jpg

Az emberi tévedések fő terepe természetesen az ismeretlen, a megfoghatatlan. Tévhitek mindig azzal kapcsolatban fogalmazódnak meg, amit nem ismerünk, nem értünk. Az ismeretlenhez megbocsátható módon kapcsolódik a félelem, viszont ugyanilyen erősen kapcsolódik a jólértesültség igénye is, ami igen káros tud lenni. A jólértesült embernek mindig mindenre van válasza akkor is, ha ténylegesen fogalma sincs az adott dolognak a részleteiről. "Én kérem hallottam! A szomszédom mesélte, hogy…" A lézeres szemműtét éppen elég misztikus és bonyolult ahhoz, hogy a tévedések fókuszába kerüljön, ráadásul az ember látását javítják “pillanatok alatt”, tehát már önmagában is izgalmas a terület. És ahelyett, hogy a lézerfizikus  magyarázatára figyelnénk, inkább hallgatunk a szomszéd által a legnagyobb határozottsággal terjesztett tévhitekre. Melyek ezek?

1) A műtét után után visszaromlik a látás?

A lézeres szemműtétet a szaruhártyán végzik, ami nem változtatja az alakját egy egész élet alatt sem, mert nagyon stabil szövet. Viszont valóban előfordulhat, hogy az illetőnél a lézeres beavatkozás után mondjuk 15 évvel öregszeműség alakul ki, ahogy idővel mindannyiunknál fog, de az öregszeműség nem a szaruhártyában alakul ki, hanem a lencsében és a lencse alakját változtató izmokban, ezért a kettőnek semmi köze egymáshoz. Sőt, szürkehályog is kialakulhat a műtét után 30 évvel - szintén a lencsében, nem a szaruhártyában -, ahogy majdnem mindannyiunknál ki is fog alakulni. 

2) A lézeres szemműtét fájdalmas?

A legmodernebb lézeres szemműtétek a szaruhártya mélyebb rétegeiben végzik el az optikai korrekciót, ahol csak elvétve vannak fájdalomérzékelő receptorok, ezért teljesen fájdalommentes mind a műtét, mind az utána következő rövid gyógyulási szakasz. Az igaz, hogy létezik régebbi - felszíni - módszer, sőt ma is van, aki ezt kéri, de az így fellépő kellemetlenségeket is jól lehet kezelni szemcseppekkel, tehát komoly fájdalomra még véletlenül sem szabad számítani. 

shutterstock_251490871.jpg

3) A lézeres szemműtét drága? Legalábbis a szemüvegnél drágább?

A tévhit alapja itt az időbeni összevetés hiánya. Mindenki tudja, hogy a lézeres szemműtét nem a napi bevásárláshoz mérhető árkategória - nem mintha egy-két havi fizetést nem érne meg a tiszta látás. A lézeres szemműtét ára elolvasható az adott klinika árjegyzékében. A szemüveg ára általában ennél kevesebb. Mert igaz, hogy egy darab szemüveg olcsóbb, mint egy darab műtét, viszont aki szemüveges, az tudja, hogy biztosan nem fog kitartani egy szemüveg 15 éves kortól a boldog nyugdíjas évek végéig. Évente, kétévente kell(ene) járni kontrollra, ahol a szemész új szemüveget ír fel, ráadásul elveszhet, eltörik, megkarcolódik, tartalék szemüveget is kell venni, tokot a dioptriás napszemüveg mellett. Ha változik a dioptria, akkor a kör újra kezdődik. Ha ezeket a költségeket összeadjuk, akkor bőven több jön ki, mint az egyszeri lézeres szemműtét. 

4) Lézeres szemműtét után nem szülhetek természetes úton?

Ez a tévhit valószínűleg onnan ered, hogy valóban vannak olyan szemfenéki elváltozások, amelyek esetén nem javasolt a spontán szülés, akár lézerkezeltek voltunk korábban, akár nem. Mivel ezek a szemfenék elváltozásai így semmi közük a lézer által érintett szaruhártyához. A lézeres szemműtét során a beavatkozás olyan kis mértékű, hogy nem gyengíti a szaruhártyát, ezért nyugodtan lehet szülni lézerkezelt szemmel. Ez az oka annak is, hogy a folyamatosan nagy erőfeszítéseket kifejtő élsportolók is boldogan műttethetik magukat. A szemfenéki elváltozással kapcsolatos vizsgálatot viszont érdemes elvégeztetni  a helyi szemészeten a terhesség 34. és 36. hete között.

kismama_knak_le_zeres_szemmu_te_t_adobestock_110733432.jpeg

5) Cilinderes szemet nem lehet lézerrel kezelni?

Ez a tévhit talán onnan eredhet, hogy a cilinderesség is bonyolultnak tűnik, akár a lézer. A cilinderes szemet jellemző probléma tudományos neve asztigmia. Ez azt jelenti, hogy a szaruhártya felszíne nem teljesen körszimmetrikus, hanem egyik irányba domborúbb, másik irányba laposabb. Ez azt eredményezi, hogy a fényt nem egyetlen pontba gyűjti össze, akárhogy is állítjuk a szemlencsét, vagyis szinte soha nem látunk teljesen élesen. A helyzet az, hogy éppen ebben a helyzetben alakít nagyot a látásjavító lézer. Mivel a lézer teljesen szabadon formálja a szaruhártyát, ezért bármilyen optikai hibát korrigál, olyat is, amit szemüveglencse csiszolgatásával szinte soha nem tudnánk elérni. Az üveglencséket csak nagyon egyszerű geometriai felületekre lehet csiszolni, viszont a lézer bármilyen alakúra alakíthatja a szaruhártyádat. Tehát az asztigmia kezeléséhez nem is kell különösebben átprogramozni a lézeres berendezést, hiszen az amúgy is automatikusan korrigál bármilyen eltérést az optimálishoz képest.

_dscfocmed0160.jpg

 

Forrás: www.focusmed.hu

 

Milyen betegségeket leplez le a szemünk?

A szem egy olyan “ablak” a testünkön, melyen nem csak kifelé látunk, de a “tudós” szem befelé is lát rajta. Ha a másik emberre figyelünk, akkor automatikusan a szemét nézzük, hiszen onnan egészen sok minden leolvasható. Itt most nem a lélek tükröződéseiről lesz szó, hanem arról, hogy a test betegségei is megmutatkoznak a szemben, ha tudjuk, mire kell figyelni.

pexels-photo-2282000.jpeg

Mindenkinek van ösztönös tudása arról, hogy a másik ember szeméből hogyan lehet kiolvasni a személyisége rejtett jellegzetességeit. Itt most nem ezzel fogunk foglalkozni hanem azzal, hogy a szemen egyszerű orvosi eszközökkel megfigyelhető elváltozások milyen más betegségekre utalnak. Ezen elváltozások egy részét akár magunkon is érzékelhetjük, ha a tükörbe nézünk, de családtagjaink, barátaink figyelmét is felhívhatjuk arra, hogy valami nem stimmel, ha rajtuk vesszük észre az árulkodó jelek valamelyikét. Ez azonban nem elegendő, ezért a legjobb ha rendszeresen járunk szemorvoshoz, akkor is, ha nincs gond a látásunkkal, mivel egy szakember olyan pontossággal és alapossággal tudja megfigyelni és értelmezni az apró jeleket, amelyre egy laikus nem képes. 

Lássuk, mit kell tehát figyelni a szemünkben!

adobestock_133312118.jpeg

Sárgásfehér lerakódások

A szaruhártya felszínén és a szemfehérjén, sőt a szemhéjon is megjelenő sárgás vagy fehér zsírlerakódások a magas koleszterinszint jelei lehetnek. A zsírlerakódások szivárványszínűek is lehetnek az aszfalton megjelenő olajfolthoz hasonlóan. Ha ez a gyanú felmerül, akkor érdemes egy vérvételre elmenni, mert abból egyértelműen kimutatható ez a probléma, mely az érrendszer károsodását okozhatja, és zöld utat enged az infarktusnak és a stroke-nak. 

Megnagyobbodott szemgolyó

Ilyen is előfordul. Egy Basedow-kór nevű betegség lehet a hátterében, mely a pajzsmirigy túlműködését jelenti. Az egész szervezetet irányító hormonok körében bekövetkező zavar hatással van az anyagcserétől kezdve a vérkeringésen át szinte mindenre, így a szemre is. 

Bevérzés a szemen

Ha véreres, érhálós a szemünk, akkor ez több okra is visszavezethető, leggyakrabban a fáradtság, a szem túlterhelése okozza. De valamilyen gyulladás is kiválthatja. Ha ezek az okok nem állnak fönn, akkor előfordulhat, hogy kiugróan magas a vérnyomásunk, ezért véreznek be a szemünkben található hajszálerek. A magas vérnyomást egy egyszerű pupillatágításos vizsgálat során is megállapíthatja a szemész, ha a szemfenéki érrendszer károsodását fedezi fel.

Viszkető, gyulladt szem

A szem irritációját okozhatja sok minden: klóros medence, fertőzés, idegentest, sérülés. A makacs viszketés és gyulladás viszont utalhat egy olyan allergiára is, melynek nem csak a szemhez van köze. Az egyre gyakoribb por- és pollenallergia kezdeti tünete lehet a szemviszketés, általában együtt jár az orrfolyással, tüsszögéssel. Érdemes orvoshoz fordulni és kezelni, mivel az elhatalmasodó allergia asztmát, ekcémát is okozhat. 

Tikkelés

A szemhéj rángatózása neurológiai, vagyis idegrendszeri problémára utalhat, de az esetek többségében szerencsére nem kell aggódni. Leggyakrabban idegi kimerültség, a fokozott stressz van a háttérben, némi pihenés egy-két nap alatt megoldja a problémát. Ilyenkor fokozzuk az ásványanyag bevitelt, de ha nem múlnak a tünetek, akkor forduljunk orvoshoz!

Váratlan látásromlás, kettőslátás

A látóideg gyulladásával járó tünetek: hirtelen kialakuló látásromlás, kettőslátás. Mivel a látóideg gyulladás hátterében gyakran más betegségek állnak, ezért rendkívül fontos a korai diagnózis felvétele, ezért ilyen tünetekkel érdemes azonnal szemész szakorvoshoz fordulni.

Duzzadt, vörös szemek

Itt most nem az átmulatott, alvásmentes éjszaka utáni állapotról beszélünk, hanem arról, amikor látszólag minden ok nélkül, rendszeresen duzzadt, vörös a szemünk. Ez az állapot gyakran egy szervezeten belüli gyulladás következménye lehet, ezért ilyenkor érdemes konzultálni egy orvossal és gócvizsgálattal, laborvizsgálattal “utánamenni” a problémának.

Cukorbetegség

Kívülről nem észlelhető elváltozásokkal jár a cukorbetegség, ugyanakkor a diabétesz által okozott érelváltozásokat leghamarabb a szemben lehet felismerni. Ez az egyik fő oka annak, hogy miért fontos évente a szemvizsgálaton megjelenni!

 

 

Hány pixeles a szemünk?

Vadnak tűnhet a cím, és valójában egyből pontosíthatunk is, ugyanis igazából megapixelről érdemes beszélnünk. Igen, jól értetted, ugyanaz a hívószó, mint amiért a legújabb telefonodat is megvetted. De nézzük meg közelebbről

adobestock_158389332.jpeg

Hány megapixeles a telefonod kamerája? Ma már nagyjából az dönt a mobiltelefonok versenyében, hogy mit tud a kamera. Mostanra egy átlagos, középkategóriás telefon szelfikamerája is tudja a 8-12 megapixelt, a hátlapiról nem is beszélve - gondoljunk csak a legújabb iPhone vagy a Samsung kamera-rendszereire!

Mielőtt még csekkolnád az összes kamerát a telefononodon, gondolj egy pillanatra magadra. Milyen érdekes, hogy álmunkból felébresztve is tudjuk, hány megapixeles a telefonunk kamerája, de azzal már nem vagyunk ennyire tisztában vagyunk, hogy a biokameránk (hagyományos elnevezéssel élve: szemünk) mire képes?

A 20 megapixel azt jelenti, hogy a kamera 20 millió képpontból álló képet képes rögzíteni - ezt azért már sok új telefon produkálja. Ha ezt jónak ítéled, kapaszkodj meg, mert a szemünk ennek a sokszorosával kápráztat el minket nap, mint nap.

Az összehasonlítás persze nem teljesen pontos. Roger N. Clark, a digitális képalkotás szakértője úgy magyarázza, hogy a szem inkább hasonlít egy mozgókép felvételére alkalmas kamerára, mint egy statikus kép elkészítéséhez használt fényképezőgépre. A Clark által elképzelt kamera (szem) folyton mozgásban van, élő képet sugároz, és mivel kettő van belőle, a mélységélességet, térlátást is biztosítja.

Biztosan tapasztaltad már, hogy amit “a szemed sarkából látsz”, azt talán inkább csak érzékeled, mintsem látod. Ez azért van, mert a látóterünknek csak egy relatíve kicsi részén látunk élesen, az éppen perifériára szoruló dolgokat pedig valamivel homályosabban észleljük, de az agyunk folyamatosan kompenzál. ke_pernyo_foto_2020-02-25_14_02_10.png

Akkor tudjuk a legélesebb képet megalkotni a látottakról, ha a fejünket egy helyben tartva, csak a szemünket mozgatva tapogatjuk le a terepet (mint valami sci-fi-ben). Az emberi szem képalkotását vizsgáló Clark mindezen szempontokat figyelembe véve számolta ki, hogy 576 millió pixeles, azaz 576 megapixeles felbontású képet kreál a szemünk. Abba most ne is gondoljunk bele, hogy mekkora "tárhelyet" foglal agyunkban ez a sok-sok élőkép.

Az a kamera, amely ma 500 megapixeles felbontásra képet, olyannyira csúcskategóriásnak számít, hogy csak nemrégiben röppent fel a hír, hogy Kínában kifejlesztettek egy ilyen jellemzőkkel (is) bíró biztonsági kamerát. 

A hétköznapi (nem tudományos, vagy harcászati) használatra fejlesztett kamera-technika tehát folyamatosan igyekszik megközelíteni szemünk képalkotási képességeit, de még mindig a jó, öreg emberi test áll nyerésre. Szóval ennek tudatában mennyire is jó a telefonod kamerája a szemedhez képest?

 

Források: index.hu, hvg.hu, forbes.com, focusmed.hu

A szemszárazság okai és tünetei

Magyarországon a szemszárazság az egyik leggyakoribb szemészeti tünet. Szakmai becslések szerint minden ötödik hazánkfia szenved valamilyen mértékben ettől a problémától, az idősebb lakosság körében ez az arány pedig elérheti a 50%-ot is! 

Az egészséges ember szemében a könny vékony filmréteget képez a szem legkülső felületén, így védi az ott található élő sejteket a kiszáradástól és a kórokozóktól, másrészt egyenletes eloszlása révén tökéletesen sima optikai törőfelületet képez a szaruhártya felszínén, ezért a látásunk minőségét közvetlenül is befolyásolja. A könnyfilm három rétegből áll. Legalsó rétege egy mucin nevű anyagot tartalmaz, ami "rögzíti" a könnyfilmet a szem felszínéhez. A középső réteg főleg vízből és a benne oldott egyéb összetevőkből áll. A harmadik, legkülső réteg lipidtartalmú, amelynek olajszerű állaga megakadályozza a vizes réteg gyors  elpárolgását. 

Tünetei

A száraz szem szindróma tünetei akkor jelentkeznek, ha ezzel a könnyfilmmel valami nincs rendben. Ezek a következők: a szemben jelentkező csípő, viszkető érzés, esetleg gyulladás, fájdalom, fényérzékenység, könnyezés, homályos látás, vagy idegentestérzés. 

szemsza_razsa_g1.jpeg

A száraz szem szindróma okai

A szemszárazság okai rendkívül sokfélék lehetnek. Legegyszerűbb esetben az erős szél és a száraz vagy szennyezett levegő okozza, ilyenkor párásítással vagy akár megfelelő védőszemüveggel is orvosolhatók a tünetek. A túlzott számítógép-használatból adódóan is kialakulhat szemszárazság, mert a monitor elmélyült figyelése közben kevesebbet pislogunk, és mivel egyébként a pislogás oszlatja szét a termelődő könnyet a szem felszínén, pislogás nélkül kiszárad a szem felszíne. Tudatos pislogással, a munka rendszeres megszakításával elmúlhatnak a tünetek. 

Bonyolultabb esetben a szemszárazságot komolyabb fiziológiai probléma is okozhatja, melyet nem mindig egyszerű beazonosítani, hiszen számos ok húzódhat meg a háttérben. Gyógyszerek - elsősorban gyulladásgátlók, antidepresszánsok, antiallergének - mellékhatásaként is kialakulhat, nőknél a változókor velejárója lehet. Bizonyos betegségek melléktüneteként is kialakulhat szemszárazság, pl. autoimmun betegségek, de a reumatológiai kórképeket, bizonyos allergiás betegségeket vagy a pajzsmirigy betegségeit is kísérheti a szem kiszáradása. Az is lehet, hogy van elég termelődő könny, csak az összetétele nem optimális, ezért gyorsan elpárolog, vagy nem tapad meg a szem felszínén, és az is lehet, hogy a könnycsatorna - ami a felgyülemlett könnyet vezeti el - túl széles, ezért elfolyik a termelt könny. 

A könnyet termelő könnymirigyek számára a szaruhártya felszíne alatt található receptorok küldik a jelet, hogy elfogyott a könny, tessék fokozni a termelést. A kényes egyensúly a termelés és a párolgás között akkor is felborulhat, ha ezekkel a receptorokkal történik valami.

adobestock_315672497.jpeg

Speciális helyzet: lézeres szemműtét után…

Láthatjuk tehát, hogy számtalan oka lehet a szemszárazságnak, azonban van egy szituáció, amikor az orvosi beavatkozás idézi elő a szemszárazságot, sőt a beteget fel is készítik annak bekövetkezésére. A lézeres látásjavító műtétek egyik velejárója ugyanis, hogy ideiglenesen lecsökken a könnytermelődés, amit minden esetben műkönnyel kell pótolni. A műtét során a könnytermelést irányító idegpályák egy része sérül, ezért nem küldik a jelet a könnymirigyeknek, a szem pedig szárazabb marad. Ez rosszul hangzik, de nem annyira vészes, mert az idegpályák idővel újra kapcsolódnak, és a műkönnyet is el lehet hagyni. Ennek az átmeneti időszaknak a hossza változó: van, akinél csak pár hét, de elhúzódhat fél évig is.

A szemszárazság kezelése

Mivel a szemszárazság a legtöbb esetben nem gyógyítható betegség, ezért fontos a folyamatos tüneti kezelés, vagyis a különböző műkönnyek alkalmazása. Emellett a szemtorna, a gyakori pislogás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé száradjon ki a szemünk.

 

Forrás: Focus Medical, hazipatika.com

Mire jó a szemtorna?

 A szemtorna körül sok félreértés forog közkézen. Az egyik szélsőséges vélemény, hogy szemtornával bármilyen szembetegség gyógyítható. A másik, hogy a szembetegségek örökletesek, ezért a szemtorna nem ér semmit. Az igazság most is középen van. Ismerjük meg a szemtorna valódi jelentőségét, és ennek megfelelően használjuk!

pexels-photo-1172784.jpeg

A szemünket izmok bonyolult rendszere irányítja a megtekinteni kívánt tárgy felé. Ráadásul a két szemet függetlenül mozgatják ezek az izmok, hiszen közelre nézve enyhén kancsalítani kell, távolabbra nézve viszont párhuzamosan áll a két szem. A szemlencsék fókuszálását is izomok végzik, ha közelre nézünk, akkor a sugártest izmai megfeszülnek, a szemlencse domborúbbá válik, távolra nézve viszont elernyednek ezek az izmok, a szemlencse laposabb lesz. Ezeknek az izmoknak a működésében bekövetkező legkisebb zavar is a látás gyengüléséhez vezet. Legtöbbször a zavar ideiglenes, és némi pihenés vagy éppen mozgás megoldja a problémát, ám a végtelenségig nem tolerálja a szem a túlterhelést, és idővel maradandó károsodás léphet fel.

Lazítás

Ahogy a lábunk, a karunk, vagy a hátunk is el tud gémberedni, ha sokáig ugyanabban a helyzetben kell tartanunk, úgy a szem izmai is ki tudnak fáradni. Ez tipikusan akkor történik, ha sokáig kell egy irányba nézni, vagy egy bizonyos távolságra fókuszálni. Tévézés, számítógépes munka, autóvezetés, olvasás során jelentkeznek ilyen tünetek. Ilyenkor magától értetődő, hogy pihentetni kell a szemet, pontosabban: ellentétes módon használni, vagyis ahogy a lábunkat megmozgatjuk, és új pozíciót keresünk neki, úgy a szemünkkel is más távolságra kell nézni, hogy pihenhessenek az eddig túlterhelt izmok, és a többi legyen aktívabb. 

Gyakorlat: Különösen a távolra tekintésre van ritkábban alkalmunk a városi életmód, az irodai munka miatt, ezért naponta többször tudatosan keressünk olyan távoli épületeket, hegyeket, felhőket, amiket néhány percig alaposan megfigyelünk!

pexels-photo-821948.jpeg

Tréning

A túlterheléssel ellentétes probléma, ha nem használjuk, nem terheljük eléggé a szemmozgató izmokat. Különösen a pontos fókuszálásról mond le gyakran az ember felnőttkorban, mivel már nem vizsgálja meg alaposan a tárgyak felszínét, elég neki, ha felismeri, hogy például egy almát tart a kezében, de hogy annak pontosan milyen mintázatai vannak, azt meg sem nézzük. A gyereben még nem alakultak ki a fogalmak pontos határai, ezért kénytelen sok információt gyűjteni a külvilágról, még nem tudja, melyik információ fontos, és melyik kevésbé. A felnőtt ezzel szemben átsiklik a részletek fölött, és idővel elsorvad a fókuszáló képessége. Ezt a folyamatot sajnos másik oldalról elősegíti az öregedés hatása, melynek okán a szöveteink amúgy is egyre rugalmatlanabbakká válnak, és ellenállnak a finom mozgásoknak. 

Gyakorlat: Válasszunk magunknak egy érdekes textúrájú felületet, és alaposan vizsgáljuk meg a rajta látható formákat. Még a monitor előtt is gyakorolhatjuk ezt, hiszen ha odafigyelünk, érzékelhetjük a betűket alkotó pixeleket, míg alapjáraton csak a betűt magát érzékeli a szemünk. Vizsgáljunk meg több, eltérő távolságban lévő tárgyat!

Könnytermelés

A feszült, stresszes, monitor előtt végzett munka másik következménye, hogy kevesebbet pislog az ember, ezáltal a szem felszíne kiszárad, szabaddá téve az utat a kórokozók előtt, és csökkentve bizonyos tápláló anyagok bejutását az erekkel el nem látott szövetekbe, például a szaruhártyába. 

Gyakorlat: Nem nehéz kitalálni: mikor szünetet tartunk a munkában, vagy akár autóvezetés közben, akkor tudatosan pislogjunk néhányszor, majd ezt ismételjük meg percenként a pihenő végéig, hogy a pislogás révén a termelődő könny eljuthasson a szemfelszín minden pontjára.

pexels-photo-415176.jpeg

Nem szemtorna, de mégis...

Amikor a testünk egészét tornáztatjuk, akkor ez áttételesen a szemünkre is jó hatással van. Ennek oka, hogy a mozgás miatt javul a szövetek oxigénellátása, gyorsul az anyagcsere, tápanyagban gazdagabb vér jut a szembe is. A mozgásszegény életmód a szemre is rossz hatással van, míg a sportos, energikus ember szeme is jobban teljesít. 

Abban az esetben, ha a választott mozgás igényli a jó látást, akkor a hatás még fokozottabb: tollasozni, teniszezni csak úgy lehet, ha közben a látásunkat is használjuk. 

Gyakorlat: A sportolás közben folyton változó távolságban lévő labdára fókuszálás már önmagában megtornáztatja a szemet. A test mozgásának és a látott kép koordinálásának a kihívása különösen a gyerekek esetében nagyon fontos. Számukra teljesen felesleges külön szemtornát javasolni, bőven elegendő, ha olyan játékokat játszanak, ahol folyamatosan igénybe van véve a szemük. Egy vadregényes hegyi túrán fokozottan tréningezzük a szemünket is, hiszen folyamatosan figyelni kell, hogy hová lépünk, és azt is, hogy merre vezet az út.

Táplálkozás

Ahogy a fittnesz sem korlátozódik a mozgásra, hanem egész életformát jelent, úgy a szemtorna sem korlátozódik a gyakorlatokra, hanem együtt kell hogy járjon a szem megfelelő táplálásával. A szem szövetei rengeteg vitamint és antioxidánst igényelnek. A látás bonyolult biokémiája feladja a leckét a tápanyagellátásnak is, ezért a jó látás érdekében nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk!

Gyakorlat: Iktassunk be az étrendünkbe minél több flavonoidokban gazdag színes gyümölcsöt, de a sárgarépában található A-vitamin is feltétele a szem optimális működésének.

Így hat a szemünkre a szmog

Hányszor hallottad már, hogy Londonban fullasztó a szmog? És hányszor fordult már elő veled, hogy a nagyváros közepén vagy mondjuk víz közelében nem tudtad eldönteni, hogy a ködtől, valamilyen füsttől vagy a szmogtól nem látsz semmit? És azon gondolkodtál már, mit tesz a városi létforma ezen velejárója a testeddel, és konkrétan a szemeddel?

szmog_szem_london.jpeg

A szmog itt lakik velünk, ő a legborzasztóbb szomszéd - és ha most azt gondolod, hogy a Dallast vagy a Szomszédokat nosztalgiából üvöltető szomszédodnál nem lehet rosszabb, hát de.

A szmog szó a smoke és a fog angol szavak összevonásából született. A füst és a köd így lett füstköd, azaz szmog, ami jellemzően szélcsendben alakul ki. Legkárosabb összetevői a nitrogén-dioxid, a króm, a kén-dioxid, az ózon, a szén-monoxid és az egyéb, levegőben eloszló finom szemcséjű anyagok. A különböző égéstermékek, amelyek akár az iparnak, akár a mindennapokban használt autóknak köszönhetően kerülnek a levegőbe, rendkívül veszélyesek az egészségünkre nézve.

Évente nagyjából 16 ezer ember hal meg a légszennyezés következtében. A szabad szemmel nem látható szennyeződések a belégzéskor könnyedén utat találnak a sejtjeinkhez. Így a véráramba kerülve nemcsak a tüdőnket érik el, hanem más szerveinkhez is eljuthatnak.

Nem kell azonban a káros szennyeződéseknek a véráramba kerülni ahhoz, hogy a szemünket is rongálják. Naponta körülbelül 12 ezerszer pislogunk, hogy elkerüljük a szemszárazságot, amely amellett, hogy igen kelletlen tünetekkel jár, akár orvosi kezelést is szükségessé tehet. Azonban még a pislogás és a megfelelő könnytermelés sem védi kellően a szemet a szmogtól.

A levegőben szálló porszemcsék irritálhatják és akár fel is sérthetik a kötőhártyát, ez pedig csúnya gyulladáshoz vezethet.

kepernyofoto_2019-12-12_10_40_44.png

Idézz fel egy olyan esetet, amikor nagy volt a füst körülötted. Mondjuk amikor odaégett valami a konyhában, vagy amikor még lehetett dohányozni a szórakozóhelyeken, vagy mondjuk egy kerti sütögetés alkalmával. A szemed kiszáradt, vörös lett, viszketett, égett. Ehhez igen hasonlót él át a szemed a szmogban, pedig te csak dolgozni indultál, semmi főzés, semmi buli, semmi kerti mulatság.

Magánemberként sajnos nehéz fellépni a légszennyezés ellen, de apró lépéseket te is tehetsz. Például ne ülj autóba, ha nem muszáj és ne dohányozz - ezt a tüdőd is megköszöni. A szmog miatt kialakuló szemszárazság ellen pedig védekezhetsz különböző szemcseppekkel, de ha gyakran érzed száraznak a szemed, vagy esetleg be is gyullad, feltétlen fordulj orvoshoz! Közben pedig védd a környezeted és önmagad!


Forrás: alon.hu, legszennyezes.hu, coopervision.hu, focusmedical.hu

Infografika: minden a szemszárazságról

Gyakran ég a szemed? Talán most is? Mutatjuk, mit kell tudnod a szemszárazságról, méghozzá infografika segítségével!

Miért is kell nekünk egyáltalán könny, ha nem épp a meghatottságot szeretnénk eljátszani egy borzasztó ajándék kézhezvételekor? Nos azért, mert a könny amellett, hogy véd a szemszárazságtól és a kórokozóktól, tápanyaggal látja el a szem külső részén található sejteket. Továbbá mivel egyenletesen oszlik el a szemfelszínen, optikai törőfelületet képez a szaruhártyán. A természetes könny három rétegből áll. A legalsó felel a “tapadásért”, tehát hogy a könnyfilm rögzüljön a szemfelszínen. A középső réteg tartalmazza az ásványi anyagokat, a legfelső, olajos réteg pedig megakadályozza a vizes réteg gyors elpárolgását.

shutterstock_126608381.jpg

Magyarországon a felnőttek körülbelül 40%-át érinti a száraz szem szindróma, amely könnyezéssel, fájdalommal és akár gyulladással is járhat (a többi tünetet keresd az infografikán). A száraz szem szindrómát sok dolog okozhatja, ilyen mondjuk a szennyezett levegő, a túl sok kijelző előtt töltött idő, lehet más betegségek tünete, de az is megesik, hogy az embernek túl széles a könnycsatornája. Mindegyikre van ilyen vagy olyan megoldás, és mindet megtalálod az infografikán, azonban ha a száraz szem szindróma tüneteit tapasztalod, érdemes orvoshoz fordulni!

 

minden-a-szemsza_razsa_gro_l.jpg

 

Forrás: Focus Medical

Infografika: minden a műkönnyekről

Mielőtt rosszra gondolnál, nem arról a műkönnyről van szó, amit akkor erőltet ki magából az egyszeri gyorshajtó, amikor lekapcsolja egy rendőr. Műkönnyet általában orvosi utasításra használunk, és lehet, hogy egyszer még neked is szükséged lesz rá. Infografikán mutatjuk a tudnivalókat!

minden-a-mu_ko_nnyekro_l_ma_solat.jpg

Először nézzük meg, milyen a természetes könny, és ehhez képest milyen a műkönny! A természetes könny három rétegből áll. Az alsó, mucintartalmú réteg rögzíti a könnyfilmet a szemfelszínen, a középső, vizes réteg vízben oldott ásványi anyagokat tartalmaz, a legfelső, olajos réteg pedig igyekszik megakadályozni a víz túl gyors párolgását.

A műkönny valójában az igazit igyekszik másolni. A műkönnyben is van víz és vízben oldott ionok, mucint pótló polimerek, a lipidréteg helyett pedig párolgást szabályozó anyagok. Ezenkívül felturbózhatják még a folyadékot vitaminokkal, és lehet benne tartósítószer is.

De nem minden műkönny egyforma! Csak kicsi országunkban több mint 60 féle műkönny kapható, mind más összetételű, és más esetben javallott az alkalmazása, ezért használat (jobb esetben vásárlás) előtt mindenképp egyeztess az orvosoddal! Ma már léteznek tartósítószer-mentes műkönnyek is, illetve antibakteriális anyagokat tartalmazók is - érdemes megfontolni, milyet használsz.

Egy esetben mindenképp szükség van műkönnyre, mégpedig lézeres látásjavítás után. A beavatkozás során ugyanis a lézer átvágja a szemszárazságot érzékelő idegeket, így azok nem tudnak jelet küldeni, ezért az automatikus könnyellátmányt nekünk kell manuálisan pótolni. Talán mindez egy kicsit ilyesztően hangzik, de pár hét alatt teljesen regenerálódnak az idegek, addig pedig segít a műkönny!

Így lesznek szépek és egészségesek a szemeid nyáron is

Fesztiválok, munka utáni kiülős programok, nyári szerelmek, pezsgő városok és karikák a szemeid alatt... Ha reggelente te is szörnyülködve nézegeted az előző este Instára posztolt képeid, íme néhány tipp, hogy kevésbé érezd iszonyúnak a remekbe szabott fotókat és a tükörképed.

igy_lesznek_szepek_nyaron.jpg

Természetesen a telefont nem tudjuk kikapni a kezedből, amikor épp életed legelőnytelenebb képét készülöd élesíteni Insta Storyban, de azt elárulhatjuk, mit tegyél, hogy legalább a szemeid alatt ne legyen ott a komplett tavaszi-nyári “táskakollekció". Jöjjenek is a szemfrissítő, fiatalító módszerek!Álom luxuskivitelben

Emlékszel Audrey Hepburn ikonikus alvómaszkjára az Álom luxuskivitelben című kultfilmből? Ha hétköznap dolgozol, aztán este vagy hétvégén sem alvással ütöd el az idődet, használd ki azt a kevés időt, amit mégis párnák között töltesz! Te is könnyedén beszerezhetsz egy mókás alvómaszkot, ami - ha hűthető betétes - nemcsak a hangulatodat dobja fel, hanem a szemedet is felfrissíti. A hideg, de nem nedves borogatás kényelmes, leviszi a duzzanatot és csökkenti a bőrpírt.

Mint a dívák

Nem csak a filmekben ér uborkaszeletet tenni a szemre! A behűtött uborkának a valóságban is nyugtató, frissítő hatása van, de nem érdemes zöldséggel az arcodon elaludni. Szóval elég, ha elalvás előtt úgy 10 percig relaxálsz ubiszemekkel, és máris egy frissebb embert látsz majd reggel a tükörben.

shutterstock_70763437_1.jpg

Ne bonyolítsuk!

Gondoltad volna, hogy egyszer egy mondatban fogod olvasni a “szépség” és a “krumpli” szót? Pedig ez az egyszerű növény fogja elfedni a szemed alatt az egésznapos fáradtság vagy épp a buli nyomait. A titok a keményítő, ami feszesíti és kisimítja a szemkörnyéki bőrt. Moss meg egy krumplit, vágj le két szeletet, hűtsd be őket egy kicsit, tedd a szemed alá 10 percre, majd moss arcot hideg vízzel. Sima szem alatti bőrt mindenkinek!

Borulj virágba!

Gyerekkorodban biztosan kaptál már kamillás borogatást - ezt nagyjából mindenki átéli. A módszer már akkor is működött, és felnőttként is hasznos lehet a gyulladáscsökkentő hatással bíró virág. Áztass 4 dl forró vízbe egy evőkanál szárított kamillavirágot vagy egy teafiltert, hagyd ázni, majd amikor hűlni kezd, márts a langyos vízbe egy vattapamacsot, és óvatosan törölgesd át vele a szemedet és a környékét. Bye-bye, duzzadt szemek!

Ne csak másnap hidratálj!

A görbe esték másnapján mindenki kétségbeesetten igyekszik pótolni a folyadékot, de jobban jár, aki előre gondolkodik, na meg a képeken is jobban mutat. Nyáron különösen sok folyadékot veszítünk, ezért a felnőtteknek legalább 2 liter vizet kellene meginni minden nap. A vízbevitel nagyban befolyásolja a bőrünk állapotát. Minél kevesebbet iszol, annál erősebb színűnek tűnnek a karikák a szemed alatt, de ne aggódj, ha egy kicsit is odafigyelsz a folyadékbeviteledre, te leszel a nyáresték legüdébb és legegyenletesebb arcú karaktere.

Tudod, hogy mi felel valójában a strandolás utáni szemirritációért?

Nyár van, ezer fok, száraz a levegő, nincs kedved dolgozni, legszívesebben egész nap a parton süttetnéd a hasad vagy pancsolnál. Ha megteheted, akkor hajrá, de csak óvatosan, mert a szemed nem feltétlen fogja megköszönni, ha nem vigyázol. Mutatjuk, miért.

Kezdjük is a legnagyobb közhiedelemmel, mely a klórt veszi célba. Tegyük fel, hogy elhatározod, hogy ma strandolni fogsz. Előveszed a kedvenc füdőruházatod, és irány a strand. Már az öltözőben hallod, hogy az emberek a klór miatt morognak. Azt mondják, a klór miatt ég és vörös a szemük. Ez persze téged nem tart vissza, csobbansz egyet. Végül kijössz a medencéből, és konstatálod, hogy a te szemed is ég és vörös. Aztán te is a klórra fogod. De az igazság egy kicsit "emberibb".Az IFL Science tudományos magazin szerint a strandolást követő szemirritációért elsősorban a vízben található emberi testnedvek, például az izzadtság és hát igen, a vizelet felel. A klór ezeket a szennyezőanyagokat igyekszik semlegesíteni, és a közben termelődő melléktermék okoz irritációt. Ez ellen sajnos nem sokat tehetsz, ha nem kedveled a természetes vizeket – bár tegyük hozzá, azok sem tesznek olyan jót, mint mondjuk egy kamillás borogatás.

ezt_teszi_a_szemeddel_a_strandvi_z.jpeg

A vegyi anyag okozta irritáció mellett ugyanis ott vannak a kórokozók is, amelyek inkább a természetes vizekben fordulnak elő, és sajnos könnyedén megtámadhatják a kötőhártyádat vagy a szaruhártyádat. Az ilyen fertőzés szemviszketéssel és akár tartós gyulladással is járhat.

Különösen veszélyeztetettek a kontaktlencsések, mivel a lencse remek táptalajt biztosít a kórokozóknak. A kontaktlencséseknek ezért ajánlott lencse nélkül úszkálni, esetleg egyszer használatos lencsével, vagy ha mégis hosszabb élettartamúban szeretnének pancsolni, akkor nagyon alaposan meg kell tisztítaniuk a lencséke

Ha nem is úszol nyitott szemmel a víz alatt, ezek a makacs kis borzalmak téged is megtalálhatnak, ezért érdemes úszószemüveggel védeni magad tőlük. Ha UV-védelemmel ellátott szemcsit választasz, máris két fronton véded a szemed.

shutterstock_126608381.jpg

Ha minden elővigyázatosság ellenére (vagy pont a hiánya miatt) begyulladna a szemed, mindenképp fordulj orvoshoz! Szükség esetén kapsz egy szemcseppet, ha komolyabb a probléma, akkor gyógyszert ír fel, de feltétlen szükség van a véleményére, mert a kezelés nagyban függ attól, hogy vírusos, bakteriális vagy egyéb eredetű a fertőzés.

Összességében tehát sajnálatos módon veszélyt jelent az emberi testnedveket tartalmazó strandvíz, de még a kórokozókkal teli természetes vizek is. Nyilván nem kell rettegned, és továbbra is lehűtheted magad, amikor már hatalmas a hőség, de tegyél meg mindent a szemeid védelmének érdekében!