Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Így fokozd a kontaktlencse-viselés biztonságát

2020. szeptember 22. - focusmed

A koronavírus járvány újabb hulláma magasabbra csap, mint az első és hatásai az élet szinte minden területére kihatnak. A szem egészsége szempontjából is új a helyzet, mind a szemüvegesek, mind a kontaktlencsét viselők fokozottabb odafigyelésre “ítéltettek”. Mire érdemes figyelni a koronavírus járvány idején azoknak, akik kontaktlencsét hordanak?  adobestock_249244367.jpeg

A kontaktlencse viselése "békeidőben" is egy kényes kérdés, mivel a lencse behelyezése során folyamatosan figyelni kell a higiéniára. Különösen igaz ez egy járványos helyzetben. Míg általában "csak" azért kell figyelni a tisztaságra, hogy a szemünket ne érje fertőzés, addig most az egész szervezetünkre is figyelni kell. A szem nyálkahártyája ugyanis ugyanolyan bejárat a vírusok számára mint az orr, vagy száj.

 Hogyan lehet tehát fokozni a biztonságot?

Alap, hogy mossunk gyakrabban, alaposabban kezet, ne nyúlkáljunk az arcunkhoz, szemünkhöz feleslegesen! Ezek azok a mozzanatok, melyeket már szinte mindenki betart, de milyen más szempontok jelennek meg a kontaktlencsét viselők világában? 

Ha pusztán végig gondoljuk azt a folyamatot, melynek során a lencse rákerül a szem felszínére, akkor fel lehet térképezni, hogy hol leselkedik a viselőjére valamilyen veszély. Ezeknél a pontoknál kell az eddigieknél is óvatosabbnak lennünk, hogy a kontaktlencse használata biztonságos maradjon

 1) A lencse tárolása

Amennyiben napi lencsét használunk, akkor természetesen nem kell aggódnunk a tárolás miatt, éppen ezért ezekben az időkben a napi lencsék használata javasolt a kétheti vagy havi lencsék helyett. Ha ez mégsem kivitelezhető, akkor figyeljünk oda a tároló tisztaságára, illetve arra, hogy minden nap cseréljük a tároló folyadékot. adobestock_204716337.jpeg

2) A lencse felhelyezése és kivétele

Alapesetben is fontos a kézmosás a lencse felhelyezése és kivétele előtt, hogy ne fertőzzük meg se a lencsét, se a tároló folyadékot, se a tároló edényt és a szemünket se.

A mostani helyzetben figyeljünk oda a kézmosásra még jobban! Kapjon külön figyelmet a körmök tisztítása, az ujjak közötti rész, és a kézmosás ideje se legyen rövidebb 20 másodpercnél!, Viszont azzal is bajt okozhatunk, ha kézmosás után nem töröljük meg alaposan a kezünket, vagy nem hagyjuk megszáradni, hiszen előfordulhat, hogy olyan fertőtlenítőt használunk, amely a szembe kerülve súlyos irritációt okoz, sőt, még a kontaktlencsénk anyagát is károsíthatja! Figyeljünk tehát oda ne csak a kézmosásra, de az utána következő kéztörlésre is!

3) Szemcsepp

Sokan használnak műkönnyet a kontaktlencse viselése során. A műkönny cseppentése is egy veszélyforrás lehet, hiszen ekkor is hozzá kell érnünk a szem környékéhez. Tehát ugyan olyan körültekintően kell eljárnunk, mint a kontaktlencse felhelyezésnél vagy levételnél. Megoldás lehet, ha olyan műkönnycseppet használunk, melynek magasabb a hialuron tartalma, így elérhetjük, hogy kevesebbszer kell majd cseppenteni. 

4) Szemüveg

Nem minden kontaktlencsét lehet folyamatosan hordani, ezért a legtöbb kontaktlencsét használónak van tartalék szemüvege is, amit este és reggel visel, vagy akkor, ha valami gond van a lencséjével, vagy a szemével. A szemüveget a korábbiaknál gyakrabban, alaposan fertőtlenítsük, vigyázva arra, hogy a tisztítószerrel ne tegyünk kárt a szemüveg lencséjében! A szakemberek szerint még mindig kisebb kockázatot vállalnak a szemüvegesek, mint a kontaktlencsések, mivel egyáltalán nem biztos, hogy a napi rutinunk megengedi, hogy a helyzetnek megfelelő higiénés szabályokat be tudjuk tartani.

Ezért komolyan érdemes megfontolni a kontaktlencse mellőzését a járvány ideje alatt. Ha nincs rá lehetőségünk akkor csak akkor használjunk kontaktlencsét ha a fokozott higiénét meg tudjuk valósítani.

ke_pernyo_foto_2020-06-03_10_47_53.png

Ha valaki úgy gondolja, hogy a fenti „higiéniás szabályok” betartása túl nagy terhet jelent, még mindig ellátogathat egy lézeres látásjavító klinikára, ahol véglegesen megszabadítják az előbb taglalt segédeszközöktől.

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4816200736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása