Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Infografika: minden a szemszárazságról

2021. október 26. - focusmed

Gyakran ég a szemed? Talán most is? Mutatjuk, mit kell tudnod a szemszárazságról, méghozzá infografika segítségével!

Miért is kell nekünk egyáltalán könny, ha nem épp a meghatottságot szeretnénk eljátszani egy borzasztó ajándék kézhezvételekor? Nos azért, mert a könny amellett, hogy véd a szemszárazságtól és a kórokozóktól, tápanyaggal látja el a szem külső részén található sejteket. Továbbá mivel egyenletesen oszlik el a szemfelszínen, optikai törőfelületet képez a szaruhártyán. A természetes könny három rétegből áll. A legalsó felel a “tapadásért”, tehát hogy a könnyfilm rögzüljön a szemfelszínen. A középső réteg tartalmazza az ásványi anyagokat, a legfelső, olajos réteg pedig megakadályozza a vizes réteg gyors elpárolgását.

shutterstock_126608381.jpg

Magyarországon a felnőttek körülbelül 40%-át érinti a száraz szem szindróma, amely könnyezéssel, fájdalommal és akár gyulladással is járhat (a többi tünetet keresd az infografikán). A száraz szem szindrómát sok dolog okozhatja, ilyen mondjuk a szennyezett levegő, a túl sok kijelző előtt töltött idő, lehet más betegségek tünete, de az is megesik, hogy az embernek túl széles a könnycsatornája. Mindegyikre van ilyen vagy olyan megoldás, és mindet megtalálod az infografikán, azonban ha a száraz szem szindróma tüneteit tapasztalod, érdemes orvoshoz fordulni!

 

minden-a-szemsza_razsa_gro_l.jpg

 

Forrás: Focus Medical

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8114987004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása