Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Újabb három tévhit a lézeres szemműtétekről

2018. november 23. - focusmed

Te még mindig félsz a lézeres szemműtéttől? Rendben, végülis talán egy kicsit tényleg furán hangzik. Na de meddig tart utánajárni, hogyan is zajlik az ilyesmi? Le is rövidítjük az időt, mutatjuk a következő három tévhitet, aminek te már nem fogsz bedőlni!

Ha olvastad az előző bejegyzésünket a témában, már ismered a hosszú felépülési idővel, a presbyopiával és a cilinderes szemmel kapcsolatos tévhiteket. Most bemutatunk még hármat, hogy te se félj a lézertől.

istock-542212122_1.jpg

1. tévhit: a lézeres szemműtét fájdalmas

Az emberek nagyon sokféle dolgot nem tesznek azért, mert fáj. Például nem szívesen járnak fogorvoshoz, nem szeretnek megerőltető munkát végezni, vagy felsértett bőrrel paradicsomot darabolni. Ezért ha úgy gondolod, hogy a lézeres szemműtét fájdalmat okoz, érthető lenne a félelmed, azonban a mélyen gyökerező tévhittel ellentétben a lézeres látásjavítás nem fájdalmas. Mivel a lézer a szaruhártya alsóbb, érzéketlenebb részeiben dolgozik, a kezelés közben egyáltalán nem érezhetsz fájdalmat. Bizonyos típusú eljárások esetében pedig még a kezelés után sem fájhat semmid. Ha még mindig nem lennél biztos abban, hogy a lézeres szemműtét nem fáj, tudnod kell azt is, hogy az orvosok a műtét előtt szemcseppel érzéstelenítik a szemet, ezzel is kényelmesebbé téve a beavatkozást.

2. tévhit: a lézerkezelés után visszaromlik a szem shutterstock_251490871.jpg

Ha már egyszer belefogsz valamibe, biztosan te is a végleges megoldást keresed. Ha mondjuk eltörik egy csempe a fürdőszobában, nem ragasztgatod vissza mindig a leváló darabokat, hanem inkább kicseréled az egészet. Ezért feltehetően a lézeres szemműtéttől is azt várod, hogy ha már pénzt és időt áldozol rá, legyen tartós, lehetőleg végleges az eredmény. Szerencsére jó hírrel szolgálhatunk, mert az, hogy a kezelés után visszaromlik a szem, az egyik legnagyobb tévhit. A lézer ugyanis a szem felszínén, a szaruhártyán végzi el a korrekciót, a szaruhártya pedig magától nem változik. A szem öregedése és a rugalmasságának csökkenése, vagy egy nem kezelt cukorbetegség persze befolyásolhatja a látást, de a műtét eredménye soha nem változik.

3. tévhit: 1 dioptria alatt nem érdemes elvégezni a lézeres szemműtétet

Hatalmas tévedés. Megvan a Pató Pál szájába adott kelletlen – állítólag tipikusan magyar – mondat? „Ej, ráérünk arra még!” A következő kérdés az, hogy te mennyire érsz rá. Egydioptriás fénytörési hibánál már szemüvegre van szükséged, sőt még csak nem is vezethetsz nélküle. Az 1 dioptria persze nem tűnik soknak (biztos ismersz olyat is, akinek négyes a lencséje), na de mégsem látsz jól nélküle, nem igaz? Érdemes tehát várni, amíg neked is négyes dioptria kell majd, vagy jó messzire hajítod a tévhitet, és azelőtt lépsz, hogy nem találnál ki szemüveg nélkül a fürdőbe sem? Rajtad áll, hisz a lézeres szemműtét egy dioptria alatt is elvégezhető! shutterstock_152345408.jpg

Remélhetőleg így, a bejegyzés végére érve, újabb három tévhittől szabadítottad meg magad, és egyre kevésbé tartasz a lézeres látásjavítástól. Csak így tovább!

 

www.focusmed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2114385280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

focusmed 2018.12.03. 15:41:02

@BNati: Ha ez a készülék hozzáér a szemhéjához és valamilyen dörzsölési folyamatot végez, akkor egyáltalán senkinek sem ajánljuk, mert a szaruhártya elvékonyodását okozhatja, ami keratoconus betegséghez vezethet.
süti beállítások módosítása