Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Fogadjunk, hogy nem tudsz nyitott szemmel tüsszenteni!

2018. május 07. - focusmed

Láttál valaha bárkit is nyitott szemmel tüsszenteni? Lehet, hogy egy kicsit ijesztő is lenne a jelenség. Nem kihívás, de valld be, hogy te is ki akarod próbálni. Mielőtt nekiállnál a gyakorlásnak, olvasd tovább a majdnem spoilermentes cikket, hogy megtudd, van-e értelme próbálkozni.

shutterstock_245721949.jpg

Lehetséges egyáltalán nyitott szemmel tüsszenteni?

Le is lőjük a poént: lehet. Na de könnyű? Nem. Tüsszentéskor egyfajta reflex diktálja azt, hogy csukd be a szemed. Az agyad üzenetet küld a szemednek, hogy gyorsan húzza le a redőnyt. Ilyenkor ugyanis nagyjából 150 km/h sebességgel robban ki belőled több mint 100.000 baktérium. Ugye, nem hangzik jól? Az agyad ezért igyekszik vigyázni a szemedre. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem parancsolhatsz a reflexeidnek. Nem teljesen természetes szembemenni a tested reflexszerű reakcióival, de próbálkozni lehet.

Miért tüsszentünk?

Képzeld el azt a helyzetet, amikor valami nagyon irritálja a nyálkahártyádat. Szinte könyörögsz magadnak egy kiadós tüsszentésért, ami ha nem jön össze, maradsz te és a kitartóan viszkető, égő orrod meg a szájpadlásod. Tüsszentéskor először beszívsz egy jó nagy adag levegőt, aztán összeszorul a tüdőd, bezáródik a gégéd, és gyakorlatilag kilövell a szádon és az orrodon keresztül minden, ami addig irritálta a nyálkahártyádat.

Szabad egyáltalán nyitott szemmel tüsszenteni?

Ha nyitott szemmel tüsszentesz, nyilvánvalóan lehetőséget adsz a belőled kiszabaduló baktériumoknak, hogy a szemedbe jussanak – ez nem túl egészséges. Persze a legtöbben nem a baciktól félnek, hanem attól, hogy esetleg kiesik a szemük. Ugye, egy pillanatra most te is feladtad? A jó hír az, hogy nem túl nagy az esély arra, hogy egy átlagos tüsszentés közben véletlen megválsz a szemgolyóidtól. Még a 19. század végén feljegyeztek egy esetet, ami szerint egy nő tüsszentés közben vesztette el az egyik szemét, de az orvosok szerint ez csak akkor fordulhat elő, ha az embernek alapvetően gyengék a szemizmai. Mivel tüsszentéskor a levegő jórészt az orron át távozik, amelyet csontok és szövetek választanak el a szemtől, a nyomásnövekedés a szemre nincs hatással. Bár a szemgolyó alatti erekben megnőhet a vérnyomás, ez nagyon kevés ahhoz, hogy a szemgolyó kiugorjon a helyéről.

shutterstock_519817459.jpg

Csak akkor tüsszent az ember, ha irritálja valami a nyálkahártyáját?

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy igen, csakhogy nem lenne igaz. Előfordult már veled, hogy a napba nézve, vagy erős napsütésben tüsszentened kellett? Ez bizony fényérzékenységre utal. Tehát nem csak akkor tüsszentünk, ha valami oda nem illő kerül a nyálkahártyára, hanem akkor is, ha valamilyen szinten érzékenyek vagyunk a fényre. Ha te is így vagy ezzel, azért ne aggódj túlzottan, három emberből egy ugyanígy reagál.

Tüsszentés lézeres szemműtét után?
Felmerülhet benned a kérdés, hogy lézerkezelés után okozhat-e problémát egy-egy erősebb tüsszentés. Nos, jó hírünk van, ugyanis a szaruhártyára, ahol maga a lézerkezelés zajlik, nem nehezedik nyomás, akármekkorát is kell tüsszentened. Szóval csak bátran, lézerszemmel is nyugodtan tüsszenthetsz!

Tüsszenteni tehát teljesen normális dolog, és – bár nem árthat becsukni közben a szemed – egy kis gyakorlással akár nyitott szemmel is kivitelezhető a művelet. Elvileg. Mindenesetre, szólj, ha neked sikerült!

 

 

 

forrás:

https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/miert_tusszentunk_csukott_szemmel/20130422164526?autorefreshed=1

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/test/1713/Tenyek-a-tusszentesrol

http://nol.hu/mozaik/miert_nem_tudunk_nyitott_szemmel_tusszenteni_-1332635

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/8-letfontossagu-kerdes-es-valasz-a-testunkrol/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr9413889420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krrrtaktak 2018.05.07. 14:57:12

Úgy vettem észre, hogy vezetés közben időnként jól jön a nyitott szemmel tüsszentés.

SD9 2018.05.08. 08:04:08

Én is vezetés közben tanultam meg nyitott szemmel tüsszenteni. :)

Anyád a baráthal 2018.05.08. 08:04:17

@krrrtaktak: Én is emiatt gyakoroltam ezt. Nem könnyű, de félig-meddig megy.

(Más: amikor a természet (vagy a jóisten) bekódolta ezt a függőséget a tüsszentés és a szembehunyás között, akkor még nem volt papírzsepi, amivel most meg lehet védeni a szemet a baciktól.)

Anyád a baráthal 2020.04.10. 13:26:58

Erre a blogra miért kell előzetes moderáció? Ide is elmigrált a migránsozás? Túl sok volt a troll?
süti beállítások módosítása