Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

5 tévhit a szürkehályogról

2022. december 06. - focusmed

A netes információtengerben gyakran botlunk tévhitekbe, tévedésekbe. Különösen ártalmas lehet ez, ha egészségügyi kérdésekről van szó. A legtöbb ember hajlamos arra, hogy az ilyen-olyan tünetek megjelenésekor egyből nekiessen az áltudományos forrásoknak. Mielőtt Ön is hasonló hibába esne a látásproblémák felfedezésekor (és elmúlt 50 éves), olvassa el az 5 leggyakoribb tévhitet a szürkehályogról.

shutterstock_497646388.jpg

  1. „A szürkehályognak csak a neve szürke, nem okoz károkat a színlátásban”

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse elszürkülését jelenti. Ha a szemlencse elszürkül, sajnos a világ is szükségszerűen kifakul, és olyanná válik, mintha egy vízesésen át látnánk mindent. Tehát sajnos téved az, aki azt hiszi, ennek a szembetegségnek csak a neve „szürke”. Mindennek tetejébe ha az ember nem foglalkozik a hályoggal, akár látása elvesztéséhez is vezethet.

  1. „Gyógyszerrel, szemüveggel, kontaktlencsével is korrigálható a szürkehályog okozta látásromlás”

Erre a felvetésre is nemet kell mondanunk, mert a fenti állítás hatalmas tévedés. Sajnos azon a homályos látáson, amit szürkehályog okoz, nem segít a szemüveg, és gyógyszerekkel sem kezelhető a probléma. Egyedül a szemlencse kicserélése jelent megoldást. Ez természetesen szemműtétet jelent, de jó hír, hogy a modern műlencsékkel teljesen visszaállítható a hályog előtti látásélesség.

  1. „Nem is érint mindenkit a szürkehályog”

A szomorú igazság az, hogy mindenki érintett lehet. Bárkinek lehet szürkehályogos a szeme. Évente közel 40 millió szürkehályog műtétet végeznek el világszerte. Minél idősebb az ember, annál nagyobb az esélye a betegség kialakulásának – aki dohányzik, az még rá is segít egy kicsit. Sajnos kísérője lehet a szürkehályog a cukorbetegségnek és az immunrendszer legyengülésével járó betegségeknek.


shutterstock_94718959.jpg

  1. „Fájdalmas a szemlencse cseréje”

A legtöbb ember nem szereti, ha a szeme közelében matatnak, pláne azt nem, amikor benne. Szerencsére ma már a szürkehályog műtét fájdalommentes. Altatás és injekció nélkül is elvégezhető a beavatkozás, szemcseppes érzéstelenítéssel. Tehát bár ijesztőnek tűnhet, nem fáj és hát látni jó!!

  1. „Érdemes addig várni, amíg nem zavar nagyon”

Tegyen fel magának egy kérdést. Hogy érezné magát, ha a nyári napsütésben is olyan színeket látna, mint a legzordabb fakó, napmentes télben? Megspékelve persze egy nagy adag homályossággal és bizonytalansággal. Ugye nem lenne túl jó? Ha elkezdi tapasztalni a tüneteket, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hisz a szürkehályog a kezdeti szakaszban is műthető. Meg hát nyilván senki sem szeretné megvárni azt, hogy teljesen elszürküljön a látása.

 

források:

www.focusmed.hu/cataracta.html

www.szurkehalyog.hu

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/11675/katarakta-a-szurke-halyog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr5313873360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2018.05.02. 08:09:43

Ezen a héten már a második / bal szem/ ilyen műtétem volt, másnap a kötés levétele után tökéletes látás.
süti beállítások módosítása