Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

10 átgondolandó kérdés, mielőtt a lézeres szemkezelést választod

2017. február 03. - focusmed

A fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás) korrigálására a legelterjedtebb megoldás a szemüveg és a kontaktlencse. Ezek a segédeszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy mindennapi teendőinket megfelelően el tudjuk látni, segítenek a közlekedésben, a munkavégzésben, a szórakozásban. Azonban sok helyzetben megnehezíthetik a pillanat felszabadult átélését: a kontaktlencse elmozdul, kiesik és nem mindenkinek bírja a szeme, sőt, fertőzéseket okozhat. A szemüvegnek ilyen mellékhatása ugyan nincs, de a kényelmetlenségi faktora magas: sportoláskor, vízparti nyaraláskor vagy éppen nedves, párás, hideg időben komoly hátráltató tényező lehet, és arról még nem is beszéltünk, hogy karcolódik, eltörik, elveszik, megsérül. Mindkét segédeszköz folyamatos anyagi ráfordítást igényel, időről-időre - életünk végéig - cserélni és pótolni kell őket.

istock_000028107502xxlarge.jpg
Nem is csoda, hogy egyre többen választják a lézeres szemkezeléseket, melyek a lézertechnika fejlődésének köszönhetően mára meghatározó alternatívát jelentenek a szemüveggel, kontaktlencsével szemben. 

Számtalan technológiai eljárás létezik, többféle klinika közül választhatunk, azonban az, hogy kinek melyik eljárás a legmegfelelőbb, egyéni tényezőktől is függ. Ismerőseink, barátaink mást-mást mondanak a kezelésekről, eljárásokról, egyiknek ez tetszett, a másiknak az, mi pedig továbbra is csak töprengve igazgatjuk a szemüvegünket sportolás közben ahelyett, hogy végre a tettek mezejére lépnénk.

Mielőtt lézerkezelésre szánnád magad, van pár nagyon fontos kérdés, melyet fel kell tenned, hogy végül olyan klinikát és kezelést válassz, ami számodra a legoptimálisabb. Mi most ebben szeretnénk neked segíteni: sorra vesszük ezeket a kérdéseket, és támpontokat adunk a további tájékozódáshoz és a döntéshez.

1. Tényleg szükséged van a kezelésre?

Bár a legújabb és legkorszerűbb lézerkezelések maximálisan biztonságosak, akadhatnak olyan tényezők, amelyek nem indokolják számodra, hogy alávesd magad az eljárásnak. Ilyen lehet pl. a 21 év alatti életkor, amikor még sokat változhat a szemed, vagy a terhesség illetve a szoptatás időszaka, valamint a cukorbetegség, és a krónikusan száraz szem. Fontos, hogy konzultálj a szakorvosoddal, ha bármilyen belgyógyászati vagy szemészeti betegség esetén. 

2. Változott-e a látásélességed az utóbbi években?

Amíg nem áll be a szem fénytörési értéke egy állandó értékre, addig nem lehet elvégezni a lézerkezelést. 

3. Milyen az életstílusod?

Ha sokat sportolsz, illetve utazol, biztosan eljutottál már addig a pontig, hogy zavar a szemüveged. Te mindenképpen tudnád értékelni, ha újra élesen láthatnál mindenféle segédeszköz nélkül. Ugyanez lehet a helyzet, ha 40 éves kor felett már nagyon zavar, hogy nem látod az apró betűket, és unod, hogy folyamatosan cserélgetned kell a különböző fókuszú szemüvegeidet. 

istock_79096403_large.jpg

4. Mivel járnak az egyes lézerkezelések?

Ez a kérdés összefügg az előzővel. Van olyan lézerkezelés, amely után egy évig kell kontrollra járnod, és egy hétre ki is esel a munkából miatta, van viszont olyan is, amely után már akár másnap dolgozhatsz és csak fél évig kell ellenőrző vizsgálatokra járni. Minden kezelés után folyamatosan szemcseppet kell használni, eleinte naponta többször is, de ami a legfontosabb, hogy míg az egyik kezelés után már azonnal élesen látsz, a másik után várni kell pár napig, míg beáll a tiszta látás. (Viszont minden esetben kell valaki, aki vezet helyetted a kezelés után.)

5. Mi történik a lézerkezelés után?

A 2. pontunkhoz hasonlóan itt most az a fontos, hogy az elkövetkezendő években fog-e változni a látásod. Mire gondolunk? A lézerkezelések eredménye a legtöbb esetben életre szóló, azonban a jövőben bekövetkező szembetegségeket, változásokat a lézerkezelés sem képes megelőzni, kiiktatni. Lézeres szemműtét után látásromlás léphet fel presbyopia (öregszeműség), kezdődő cukorbetegség, szürkehályog, zöldhályog, illetve további szemészeti megbetegedések esetén. A 45 éves kor felett rövidlátás esetén pl. érdemes várni pár évet a lézerkezelésre, hogy lássuk, a presbyopia milyen mértékben üti fel a fejét. Aggodalomra azonban semmi ok, van olyan lézerkezelés, amely az öregszeműséget is hatékonyan kezeli.

6. Melyik klinikát válasszam?

Nézz körül jó alaposan, kérdezd meg az ismerőseidet, rokonaidat, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak. Ami nagyon fontos, hogy a klinika rendelkezzen évtizedekre visszanyúló tapasztalattal, korszerű, modern gépparkkal, szakértő, segítőkész személyzettel. Ezeket a kérdéseket érdemes feltenned a kiválasztott klinika szakorvosának: Mennyi kezelést végeztek eddig? Mióta foglalkoznak lézeres szemsebészettel? Milyen eljárásokkal dolgoznak? Követik-e a lézertechnika fejlődését? Megtalálhatóak-e náluk a legmodernebb, teljesen fájdalommentes eljárások? Az objektív véleményezés után már úgyis a szubjektív benyomásod fog dönteni. 

shutterstock_115873774_2.jpg

7. Mennyibe kerül ez neked?

A lézerkezelés hosszútávon kifizetődő. Gondolj csak bele, az évek során mennyit költöttél és fogsz még költeni a jövőben szemüvegre, kontaktlencsére, folyadékra, lencsetárolóra, dioptriás napszemüvegre és egyéb kiegészítőkre. A lézerkezelés egyszeri összeg, de éltre szóló éles látást és szabadságot ígér. Ha megterhelő számodra a kezelés összege, válassz olyan klinikát, ahol lehetővé teszik a kamatmentes részletfizetést! 

8. Jobb a drágább klinika?

Mint oly sok más területen, a lézerkezelések között is találunk olcsóbb és magasabb árfekvésű kezeléseket, azonban az ár mérlegelésekor érdemes végig gondolni, mi az a plusz, ami a magasabb árfekvést okozza. A lézeres géppark folyamatos karbantartást és szervizelést igényel. A lézerkezelések ára ezt magában foglalja, csakúgy, mint a legújabb technológiák alkalmazását és a szakorvosok képzését. Míg a kedvenc csokidat többféle árban is megvásárolhatod, mégis ugyanazt kapod, ez egy orvosi szolgáltatás esetében nem így van. Éppen ezért érdemes alaposan tájékozódnod a géppark állapotáról, szervizelési gyakoriságáról, a szakorvosok továbbképzéséről.

9. Ki garantálja nekem, hogy sikerül a kezelés?

Olyan klinikát válassz, ahol garanciát adnak számodra a várható eredményt illetően. A nagyon alapos vizsgálat a kezelést megelőzően választ ad arra, hogy egyáltalán alkalmas vagy-e lézerkezelésre. A legjobb az, ha a vizsgáló orvos konkrétan megfogalmazza, hogy milyen eredményre számíthatsz a kezelést követően. A vizsgálat után meg tudják neked mondani, mennyi dioptriát tud a lézer korrigálni a szemeden, és sok helyen ezt írásba is foglalják neked!

shutterstock_70763437.jpg

10. Ami másnak jó, az nekem is jó?

A részletes alkalmassági vizsgálat során a szemed minden négyzetmilliméterét feltérképezik, és ez alapján javasolnak neked egy olyan kezelést, amely sikerrel végezhető el a te szemeden. Olyan klinikát keress fel, ahol többféle kezeléssel is foglalkoznak, így - alkalmasság esetén - biztosan találnak számodra személyre szóló megoldást és nem küldenek el.

Maradtak még benned további kérdések? Gyűjts be több tájékoztató anyagot is, olvasd el őket részletesen és keress olyan klinikát, ahol szívesen válaszolnak a kérdéseidre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr212176086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.04.10. 13:25:00

A feleségemnek megcsinaltak a szemet neheny evvel ezelott.jo lett.egyetlen apróság.lassabban gyógyult mint ahogy hitegettek.tobb szabadság kellett mint alotte allitottak.kb.1 het 10 nap volt mire jobban lett es tudott működni a hétköznapokban.

Zed is not dead yet 2020.04.10. 13:25:04

Egy rongyrázás-mentes, de jó szemüveg mindenestül kifér legfeljebb 20000 Ft-ból. A legtöbb esetben ez aztán meg is felel a következő kb 5 évben. Nincs műtét, nincs kockázat, ami azzal jár. A szemüveg teljesen jól megszokható, kényelmes. Ezt érdemes összevetni a lézeres kezeléssel. Persze vannak egyéni szempontok, de ezek elég nagy része nem objektív dolog, hiába is próbálja valaki annak beállítani. Pl. kinézet, meg hasonlók. A kontaktlencse az én tapasztalataim szerint több kockázattal jár sokkal, mint a szemüveg, azt hiszem hogy a műtéttel is bőven összvethető. Mégiscsak egy idegentestet hordunk a szemünkön, belenyúlkálunk emiatt, stb. Ráadásul ezzel sok költség is jár, messze drágább mindent összevetve mint a szemüveg, bár talán kicsit pontosabb látáskorrekció érhető el.

Szóval szerintem az ésszerű használhatósági sorrend: szemüveg - lézer - lencse. Azt is figyelembe kell venni, hogy foglalkozástól, életkori változásoktól és sok mástól függően akinek egyszer rossz volt a szeme, annak később is elindulhat abban az irányban (az öregedéskor meg lehet hogy épp az ellenkező irányban) a "látása". Ráadásul a műtött szem sokaknál sokkal fényérzékenyebbé válik, kell a (nap)szemüveg, stb. Ebben az esetben akkor mit is nyert az illető? Talán nem sokat, hiszen megint szemüveges lesz az élete nagy részében.

Zed is not dead yet 2020.04.10. 13:25:16

Egy rongyrázás-mentes, de jó szemüveg mindenestül kifér legfeljebb 20000 Ft-ból. A legtöbb esetben ez aztán meg is felel a következő kb 5 évben. Nincs műtét, nincs kockázat, ami azzal jár. A szemüveg teljesen jól megszokható, kényelmes. Ezt érdemes összevetni a lézeres kezeléssel. Persze vannak egyéni szempontok, de ezek elég nagy része nem objektív dolog, hiába is próbálja valaki annak beállítani. Pl. kinézet, meg hasonlók. A kontaktlencse az én tapasztalataim szerint több kockázattal jár sokkal, mint a szemüveg, azt hiszem hogy a műtéttel is bőven összvethető. Mégiscsak egy idegentestet hordunk a szemünkön, belenyúlkálunk emiatt, stb. Ráadásul ezzel sok költség is jár, messze drágább mindent összevetve mint a szemüveg, bár talán kicsit pontosabb látáskorrekció érhető el.

Szóval szerintem az ésszerű használhatósági sorrend: szemüveg - lézer - lencse. Azt is figyelembe kell venni, hogy foglalkozástól, életkori változásoktól és sok mástól függően akinek egyszer rossz volt a szeme, annak később is elindulhat abban az irányban (az öregedéskor meg lehet hogy épp az ellenkező irányban) a "látása". Ráadásul a műtött szem sokaknál sokkal fényérzékenyebbé válik, kell a (nap)szemüveg, stb. Ebben az esetben akkor mit is nyert az illető? Talán nem sokat, hiszen megint szemüveges lesz az élete nagy részében.

conchita wurst 2020.04.10. 13:25:24

biztos nem 100ezer ha nem lehetett leírni
süti beállítások módosítása