Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Mit egyél, hogy jobban láss? 3. rész

A makula vagy más néven sárgafolt

2017. január 16. - focusmed

Sokan sok mindenre mondjuk, hogy a szemem fénye, azonban ez a kifejezés talán legjobban a sárgafoltra illik igazán. A szemünk - más néven - makulának nevezett része ugyanis amilyen kicsi, olyan fontos szerepet játszik a látásunkban. 

A nagyjából egy milliméter nagyságú szervünk a szemfenék ideghártyáján helyezkedik el, ebből fakadóan kulcsfontosságú jelentősége van az éles látásban és a színek, valamint az apró részletek érzékelésében.  A makula közepénél található úgynevezett központi gödörnél egyesülnek a szembe jutó fénysugarak. A sárgafoltnak tehát olyan nagy szerepe van a látásban, hogy valóban nevezhetjük a szemünk fényének.

A makula egyik legtöbbet előforduló betegsége a makula degeneráció, amelynek kialakulása nagyban befolyásolja a - többnyire - idős emberek látását. Úgy kell elképzelnünk, hogy egy fényképből például pontosan azt a részt nem látjuk, amire fókuszál a szemünk. Gyönyörködnénk az unokánk fényképében, de pontosan az arca helyén egy sötét, fekete foltot látunk csak. 

A makula degeneráció először részleges látásromlással jár, majd az idő előrehaladtával akár vakságot is okozhat. Az orvostudomány megegyezik abban, hogy bizonyos tényezők növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát. Nézzük, melyek ezek:

  • idős kor
  • dohányzás
  • családi előfordulás
  • erős UV-sugárzás
  • nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás

Nagyszerű hír, hogy változatos táplálkozással ha kis mértékben is, de hozzájárulhatunk a szemünk egészségének megőrzéséhez. A makula zavartalan működéséhez elsősorban antioxidánsokra van szükség. Az alábbi képen segítségül mutatunk pár olyan ételfélét, amelyek elengedhetetlenül fontosak a szemünk megőrzéséhez. 

fm_infografika_makula_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr4712129383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cardiobascuralis 6 2020.04.10. 13:26:52

A jövő hétre utánanézhetnél annak, mit kell enni ahhoz, hogy ne ilyen pocsék legyen a helyesírásod.
süti beállítások módosítása