Sokan sok mindenre mondjuk, hogy a szemem fénye, azonban ez a kifejezés talán legjobban a sárgafoltra illik igazán. A szemünk - más néven - makulának nevezett része ugyanis amilyen kicsi, olyan fontos szerepet játszik a látásunkban.
A nagyjából egy milliméter nagyságú szervünk a szemfenék ideghártyáján helyezkedik el, ebből fakadóan kulcsfontosságú jelentősége van az éles látásban és a színek, valamint az apró részletek érzékelésében. A makula közepénél található úgynevezett központi gödörnél egyesülnek a szembe jutó fénysugarak. A sárgafoltnak tehát olyan nagy szerepe van a látásban, hogy valóban nevezhetjük a szemünk fényének.
Ajánlott bejegyzés: Mit egyél hogy jobban láss? 1. rész - A retina
A makula egyik legtöbbet előforduló betegsége a makula degeneráció, amelynek kialakulása nagyban befolyásolja a - többnyire - idős emberek látását. Úgy kell elképzelnünk, hogy egy fényképből például pontosan azt a részt nem látjuk, amire fókuszál a szemünk. Gyönyörködnénk az unokánk fényképében, de pontosan az arca helyén egy sötét, fekete foltot látunk csak.
A makula degeneráció először részleges látásromlással jár, majd az idő előrehaladtával akár vakságot is okozhat. Az orvostudomány megegyezik abban, hogy bizonyos tényezők növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát. Nézzük, melyek ezek:
- idős kor
- dohányzás
- családi előfordulás
- erős UV-sugárzás
- nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás
Ajánlott bejegyzés: Mit egyél, hogy jobban láss? 2. rész - A szaruhártya
Nagyszerű hír, hogy változatos táplálkozással ha kis mértékben is, de hozzájárulhatunk a szemünk egészségének megőrzéséhez. A makula zavartalan működéséhez elsősorban antioxidánsokra van szükség. Az alábbi képen segítségül mutatunk pár olyan ételfélét, amelyek elengedhetetlenül fontosak a szemünk megőrzéséhez.