Számtalanszor hallottuk gyerekkorunkban, hogy "Egyed a répát is, attól tudsz majd fütyülni!" Nos, hogy ebben mennyi az igazság, azt nem tudjuk, viszont kétségkívül vannak olyan ételek, amelyek tápanyagtartalmuknak köszönhetően elősegíthetik több szervünk egészségének megőrzését.
Nézzük például a szemet! Kulcsfontosságú szervünk, az agyunk után a második legbonyolultabb felépítésű részünk. Egyik alkotórésze, a retina felelős a fényérzékelésért. Jó működéséhez elengedhetetlen, hogy bizonyos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, tápanyagokhoz megfelelő mennyiségben hozzájusson.
A retina hatékonyságához szükség van - többek között - bioflavonoidokra, karetonoidokra, A- és D-vitaminra. A természet ajándéka számunkra, hogy nem csak mesterséges formában, táplálékkiegészítőkben találhatóak meg ezek a tápanyagok, hanem természetes formában is, mégpedig ételekben. Ha szeretnénk megőrizni eme szervünk egészségét, fogyasszunk sokat ezekből: spenót, sárgarépa, édesburgonya, spárga, tenger gyümölcsei, tojás, leveles kel.
Következő posztunkban folytatni fogjuk a témát!