Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Szabad-e nyitott szemmel úszni a víz alatt?

2016. augusztus 15. - focusmed

Még tart a strandszezon. Van, aki a kristálytiszta tengervízben játszik kék lagúnásat, és nyitott szemmel úszkál a korallal borított sziklák és halrajok között. (Persze a filmben valahogy mindig tovább bírják a víz alatt levegővétel nélkül.) Mások a zsúfolt strandokon főnek az emberlevesben, és a bátrabbja nyitott szemmel fickóskodik a medencében, így simán látja a vízben lebegő gazdátlan sebtapaszokat, hajcsomókat és egyéb finomságokat. Megint mások képtelenek kinyitni a szemüket a víz alatt, és inkább úszószemüveget viselnek, vagy bölcsen becsukják a szemüket, ne is lássák az alvilágot. Persze a víz ilyenkor is érintkezik a szem kötőhártyájával, hiába töröljük meg - vizes kézzel - azonnal.

swimming-pool-1229130_1280.jpg

Milyen veszélyek leselkednek a szemünkre a strandolás során?

Alapvetően két irányból érkezik támadás a szemünkre, vagy valamilyen kórokozó támadja meg a kötőhártyánkat - ritkábban a szaruhártyát is, vagy valamilyen vegyület okoz irritációt szintén a kötőhártyán, és okoz szemviszketést, tartós vagy kevésbé tartós szemgyulladást. Természetesen a legrosszabb az, ha mindkettő jelentkezik egyszerre.

A kórokozók elsősorban a természetes vizekben fordulnak elő, a vegyi irritáció meg a medencékben, de egyes felmérések szerint a medencékben összeszedhető fertőzések száma a fertőtlenítés ellenére is növekszik. Ennek oka nyilván az, hogy a klór, amit a vizek fertőtlenítésére használnak, nem öli meg a kórokozókat azonnal, és nem tud bármilyen nagy dózist fertőtleníteni, a medence vizének tisztasága nagy mértékben függ az ott dagonyázók számától és higiénés szokásaitól - ugye sejtjük, mire kell gondolni itt…

A kontaktlencsét viselők különösen veszélyeztetettek, mert a fertőzés okozói remek keltetőhelyet találnak a kontaktlencse alá szivárogva. Ezért azt gyakrabban kezeljük ilyenkor.

A klór, amit a medence tisztántartására adagolnak, sajnos már önmagában is gondokat okozhat, hiszen eltávolítja a szemről a lipidekben gazdag filmréteget, ami biztosítja számára a megfelelő ph-t és egyéb védelmet. A klór ráadásul reakcióba tud lépni egyéb emberi testnedvekkel is, és az így keletkező többszáz (!) vegyület, pl. a triklór-amin, mind károsak az emberi szervezetre, különösen a szemre.

underwater-babies-01.jpg

Kép

Mit lehet tenni?

Először is inkább mégse ússzunk nyitott szemmel a víz alatt, akármilyen romantikus is. Használjunk úszószemüveget, ezzel ráadásul tisztábban is látunk, illetve UV-védelemmel is el szokták látni a profi szemüvegeket, tehát mindenképpen ajánlott a használata.

Ha van lehetőségünk természetes vízben strandolni, akkor inkább ezt az opciót válasszuk a medencével szemben, hiszen a klór hatásai még - úgy tűnik - tisztázatlanok.

Ha mégis víz kerül a szembe, és kialakul valami irritáció vagy szemgyulladás, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki ellát majd minket szemcseppel vagy gyógyszerrel attól függően, hogy vírusos, bakteriális, vagy egyéb forrásból származik a gyulladás. Leggyakrabban elegendő egy irritációt csökkentő szemcsepp, és a tünetek akár órák alatt is elmúlhatnak, de ennek ellenére érdemes komolyan venni a veszélyeket!

float-462874_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr2410411248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én a blogger 2016.08.15. 14:09:08

Hiába na, élni veszélyes!

zsurzsenka 2016.08.15. 22:47:18

Mi a helyzet a hidrogénperoxiddal? (klór helyettesitő viz fertőtlenitő)