Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

A Facebook atyja színvak! Vagy csak színtévesztő?

2016. június 20. - focusmed

A közelmúltban felröppent a hír, hogy azért kék a Facebook kezelői felülete, mert az alapító, Mark Zuckerberg színtévesztő. Nem tudja megkülönböztetni a vörös és a zöld színt, viszont a kék különböző árnyalatait igen. 

 shutterstock_136836428.jpg

Ki gondolná, hogy a világon 200 millió (!) színtévesztő él?! Az európai népességben a férfiak 8%-a, a nőknek fél százaléka színtévesztő. A jelenség többnyire örökletes, méghozzá X kromoszómához kötött, ezért jellemzőbb a férfiakra. Persze az anyák is hordozhatják a színtévesztés génjeit, még ha ők nem is színtévesztők. Nagyon ritka esetekben nem örökletes úton, hanem egyéb szembetegségek (retinabetegségek, hályog) vagy gyógyszerek mellékhatásaiként is kialakulhat színvakság vagy színtévesztés.

No de mi a különbség a színvakság és a színtévesztés között?

A helyzet az, hogy nem csak két színlátással kapcsolatos betegség van, hanem legalább tíz. Az igaz, hogy ezeket két nagy csoportba lehet sorolni, az egyik az anopia, amikor valamilyen receptor hiányzik a szem ideghártyáján, ez a színvakság. A másik az anomalia, amikor a receptorok megvannak ugyan, de működésük nem megfelelő, ez a színtévesztés. Ezeken belül a színvakságnak szinte minden válfaja kialakulhat. Mivel háromfajta színérzékelő receptorunk (csapsejtünk) van, ezek külön érzékelik a kék, zöld és vörös színeket, ezért lehet olyan kombináció, hogy csak egyfajta van a háromból, olyan, hogy csak kettő, és olyan is, hogy egy sem. Ilyenkor a "beteg" csak szürke árnyalatokat érzékel az adott szín helyett.

A színtévesztő ezzel szemben látja a színeket, de a csapok érzékenysége nem megfelelő, ezért nem biztos, hogy meg tudja különböztetni a zöld vagy a piros egyes árnyalatait.

slide_26.jpg

Hogyan diagnosztizálják a színtévesztést és a színvakságot?

A legismertebb vizsgálati módszer az Ishihara-teszt. Ennél olyan betűket, számokat vagy alakzatokat kell felismerni, melyek apró, színes korongokból összerakott képekben vannak elrejtve. A pöttyök tónusa megegyezik, de a színük más. Ezért aki nem tudja megkülönböztetni a színeket, az nem tudja érzékelni az ábrát sem. A színtévesztés másik vizsgálati eszköze, az anomaloszkóp azt használja ki, hogy a vörös és zöld fény keveréke sárgának látszik. A vizsgált személynek az a feladata, hogy a vörös és zöld fény arányának a változtatásával egy bizonyos sárga színt keverjen ki. Akik színtévesztők, azok az átlagostól nagyon eltérő arányt állítanak be.

szinteszt-latas.jpg

Kaphatnak-e jogosítványt a színtévesztők?

A válasz az, hogy igen, hiszen a színtévesztés egy megfelelő színszűrő szemüveg segítségével korrigálható. A színszűrő réteget úgy kell megtervezni, hogy a rajta áthaladó fény spektrumát oly módon változtassa meg, hogy az a színtévesztőben az épszínlátóhoz hasonló ingerületet váltsa ki. A réteg tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a közepes hullámhosszakon, ahol a rendellenesség fellép, fejtse ki hatását, miközben a hosszú és rövid hullámhosszakon minél kevesebb hatása legyen. A réteg hatására a csapok adaptációs állapota megváltozik (a csapok érzékenysége alkalmazkodik a csökkent vagy megnövekedett fénymennyiséghez), az így kialakult helyzet olyan, mintha a rendellenes csap érzékenysége a normál irány felé tolódott volna.  

 

Kép: http://vitalitasportal.com/

http://slideplayer.hu/slide/2066145/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr798824178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DarthVader 2016.06.20. 21:50:15

Jogositványt a szintévesztők mindenféle szemüveg nélkül is kaphatnak, 1. csoportra (nem hivatásos A-B kategóriás gjm vezetői engedély). )2. csoportra (hivatásos B-C-D-E kategória) pedig nem kaphatnak szemüveggel se. Még a korrekciós szemüveg nincs a jogszabályokba bevezetve.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2020.04.10. 13:26:27

Marhaság a poszt (egy része biztosan).
"Civil" jogsit évtizedek óta kaphatnak a színtévesztők. Hivatásist tudtommal akkor sem, ha kap szemüveget. Bár én ilyen szemüvegről csak interneten olvastam, nem láttam egyetlen komoly optikust/szemüvegkészítőt, ahol ilyet kapni is lehetne...
Mellesleg a fizikai ismereteimnek is ellentmond egy ilyen szemüveg léte: tudomásom szerint a színtévesztés nem azt jelenti, hogy csak más színűnek lát az ember bizonyos árnyalatokat, hanem azt, hogy bizonyos árnyalatok érzékelésének képessége hiányzik. Ha ez így van, akkor nincs az az optikai eszköz/szűrő ami visszaadná a beteg helyes színlátását.
De utána fogok nézni.

bringás bosszantó 2020.04.10. 13:26:33

A hosszú és rövidhullám nem kimondottan optikai kifejezés, nagyon nem illik ide.
A látható (fény)tartomány alsó és felső spektruma jobban ide való.
süti beállítások módosítása