Minden, ami a szemmel és a látással kapcsolatos

Éles látás

Éles látás

Tényleg mindenkit elér a szürkehályog?

2016. február 16. - focusmed

A szürkehályog napjainkban népbetegség. A szürkehályog , más néven cataracta a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles képet lássunk. A 65-75 éves népesség 50%-a, a 75 év felettieknek pedig közel 70%-a szenved tőle. Az egyoldalú – antioxidánsokban szegény – étrend, a cukorbetegség, a szemet ért mechanikai behatások vagy a túl erős napfényterhelés elősegíthetik a betegség kialakulását, tehát ezek mellőzésével késleltethetjük az elkerülhetetlent, de teljes elkerülésére kicsi az esély.

cataracta.jpg

Dr. Busch Zsuzsanna szemész szakorvos évtizedekig gyógyította a beteg szemeket, ám 78 éves korában őnála is szürkehályogot diagnosztizáltak: „Észrevettem, hogy fokozatosan romlik a látásom. Az olvasáshoz egyre erősebb fényű lámpát kellett használnom, a háztartási munkák során – a romló térlátásom miatt - gyakran nem oda tettem a tárgyakat, ahová szerettem volna, és egyre nehezebben ment az esti autóvezetés is. Végül szemorvos kollégáimmal azonos álláspontra jutottam: ez bizony kezdődő szürkehályog, ami gyakran jár együtt az idős korral, és ha nem kezelik, akár vakságot is okozhat. Egyértelművé vált számomra, hogy szemműtétre van szükségem.”

Régen ezt a betegséget gyógyíthatatlannak tartották, és a mai szemészet is csak egyetlen megoldást ismer a probléma megoldására, ez a műtét. Sem a megelőzésre, sem a gyógyszeres kezelésre nincs lehetőség. Egyedüli megoldást az elszürkült szemlencse eltávolítása, és korszerű, szövetbarát műlencsével való helyettesítése jelent. Műtét nélkül a szürkehályog minden esetben vaksághoz vezet.

normal_szem_szurkehalyog.jpg

Néhány évvel ezelőtt még csak az érett szürkehályogot műtötték, így előfordult, hogy a pácienseknek a műtét időpontjára már meglehetősen beszűkült a látásuk. Jó hír az érintettek számára, vagyis majdnem mindannyiunknak, hogy a korszerű cataracta sebészetnek köszönhetően ma már egyáltalán nem szükséges idáig várni, ráadásul a szürkehályog műtét napjainkra az egyik legbiztonságosabb orvosi beavatkozássá vált.

Hogyan zajlik egy szürkehályog műtét?

„A legkisebb beavatkozás elvét követő, legkorszerűbb műtéti technikát, a fakoemulzifikációt alkalmazzuk, melyben nagy gyakorlattal rendelkezünk.” – válaszolja kérdésünkre Dr. Német Ilona, a több évtizede működő Focus Medical Szemészeti Központ szürkehályog specialistája. – „Ez egy ultrahangos eljárás. Altatás és injekció adása nélkül, csepp-érzéstelenítéssel tökéletesen érzéstelenítjük a szemet, így nem lehet fájdalmat érezni sem a műtét alatt, sem utána. Mindez nem tart tovább 20 percnél, amit rendkívül gyors és panaszmentes gyógyulás követ. Egy hét után autóvezetés, irodai, számítógépes munka már végezhető, nehéz fizikai munka, szennyezett környezetben végzett munka egy hónap után lehetséges.”

shutterstock_161967566.jpg

Igaz-e, hogy szemüvegre sincs szükség a szürkehályog műtét után?

„A modern műlencséknek köszönhetően a műtéttel nem csak a szürkehályog által okozott látáscsökkenést szüntethetjük meg, hanem egyúttal a korábbi fénytörési hibát is korrigáljuk.” –folytatja a Focus Medical szakembere. „Így a páciens élesen fog látni távolra szemüveg nélkül még akkor is, ha ehhez régebben szemüvegre volt szüksége a rövidlátása, távollátása, vagy asztigmiája miatt. A közeli látás javítására legmodernebb multifokális műlencséket, az asztigmia (cylinder) megszüntetésére a tórikus műlencse beültetését tudjuk ajánlani alkalmasságtól függően. Az egyénre szabott lencsetervezéssel a lehető legkevesebb műtét utáni szemüvegviselést érjük el.”

 

Kép: 

http://www.medicas.ro/

http://efi.kenezykorhaz.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://eleslatas.blog.hu/api/trackback/id/tr158285630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása